Přeskočit na hlavní obsah

3.5.2019 - Soukromí na zahradě a plány na bazén

Pěkně upršený pátek přeji!

Ráno jsem děti vezla do školy a školky v pantoflích, takže jsem si pěkně nabrala vodu do bot :-)), ale jinak je samozřejmě dobře, že prší. Příroda to potřebuje.

Téměř každý večer tu zahlédnu 2 srnky, sbíhající z kopce vedoucího z lesa nad námi, probíhající kolem našeho domu - ano, určitě jedna z nich mi ožrala švestku :-)) - a pasoucí se pak na louce za námi. Věděla jsem, že ta lesní zvířata mi budou chybět. A je to dobré, alespoň nějaká tu jsou...

Ve starém domě jsme je měli kolem pořád, občas jsme měli na terase i lišku. Zmije mi tedy nechybí, ale ostatní ano. Jsme až příliš blízko civilizaci, což má velké výhody pro běžný život, pro ten můj, poklidný, ale ne. Kdyby to bylo na mě, bydlím uprostřed velkého lesa, kdy několik kilometrů na každou stranu jsou jenom stromy. Dům by byl hodně prosklený a nejkrásnější dekorace by byla zeleň za okny. Neměli bychom ani závěsy, protože by nebylo třeba budovat soukromí, bylo by to soukromé úplně všude. Nevadily by mi zvířata kolem, zvířat se člověk bát nemusí, pokud respektuje jejich žití. Zvíře není vypočítavé, závistivé ani zákeřné.

Protože ale všichni máme nějaké povinnosti, je důležité bydlet tak, aby byly splnitelné a nestálo nás to všechny síly a peníze. Školu a školku mále ve vzdálenosti jednoho kilometru, vlak i bus ve vesnici a třeba právě tím vlakem se dostanete do centra Prahy za cca 20 minut. A jezdí i v noci, není to jako jinde, že poslední jede v 11 večer a další ve 4 ráno, ne ne, pěkně to tu jezdí třeba i ve 2 ráno. My ho neslyšíme, ale považuji to za velký benfit, zvláště pak, až budou děti větší a začnou žít nočním životem jako všichni puberťáci. Stejně tak dostupnost středních, popř. vysokých škol je tímto skvěle vyřešena a mě nečeká taxikaření, jako je tomu v případech bydlení jinde. Prostě je to rozumný kompromis. Máme vše na dosah, ale pořád s jistou dávkou soukromí a klidu.

Jakmile mi to počasí dovolí, sázím habry.




Budou ze tří stran budoucího bazénu. Zajistí soukromí i z dálky a koupání v zeleni, které tak miluju.

No uznejte, bazén v zeleni... to je úplně jiný pocit z koupání...




















Tak... teď znáte můj cíl. :-)))

Ráda bych se mu alespoň krůůůůůůůůček přiblížila. :-))) Ale bez peněz to zase bude trochu překladatelský oříšek. :-))

Situační plán na naší zahradě je tedy takový:



Nalevo, po celé západní straně jsou vysázené ovocné stromy. Jabloně, švestky, hruška a višeň. V horní části budou vyvýšené záhony z paletových ohrádek (díky za tip), které už mám domluvené, jedna stojí 70,- a budou vždycky dvě na sobě. Budou tam hlavně jahody, maliny, sem tam nějaká brokolice, salát a dýně. To budou naše první pokusy. Když vyjdou, posuneme se do obtížnějších sfér. :-))

Nalevo dole bude dětské hřiště. Hlavní cíl je konstrukce na houpačky a domeček, ve kterém se může přespat. V nejbližší době už tam zřídím pískoviště, o které projevily všechny naše děti zájem. :-))) Dobře tedy. :-)))

Na celé severní (horní) straně pozemku bude plot, v lepším případě porostlý břečťanem a přísavníkem, aby přes něj nebylo vidět.

Na pravé straně (východ) je v horní části příjezd k domu a parkovací místo. Zatím pro dvě auta, ráda bych ho zvětšila na dvojnásobek, tak uvidíme, co tam nacpu. :-)) V dolní části tedy bude bazén, technické zázemí k bazénu a nějaký opalovací prostor na lehátka. Habry sázím nad bazén, na jeho pravou stranu a pod něj (na obrázku).

Dolní (jižní) část pozemku je vlastně část před terasou a bude zde trávník, na který se moc těší děti, dva stromy uprostřed jsou opět ovocné - jabloň a překvapení (koupila jsem stromek ve výprodeji bez cedulky, takže nevím, co to bude :-))). Nalevo u dětského hřiště jsou vzrostlé břízy, mezi kterými máme nataženou houpačku pro odpočinek. Tady fotka z dnešního deštivého dne....



No a to je vše. Zase mě čeká práce a práce... :-))

PS: byli jsme tedy 30.4. na čarodějnicích (nebo co to je). Já znám Májku. Krásný den, kdy chlapi ve vesnici staví ručně opracovaný dvacetimetrový kmen, se zeleným nahoře, ozdobený kolem s barevnými pentlemi, připravují obří hranici pro celonoční oheň a celou noc pak mají za úkol májku uhlídat před zloději z jiných vesnic. :-)) Ráno, tedy spíš dopoledne, pak objíždí vesnicí traktor s valníkem a veze značně podnapilé hrdiny, kteří se chlubí svým vítězstvím. :-)))
Upalování kohokoliv mě nic neříká a nemyslím si, že je hezké něco takového slavit. Každopádně jsme přišli k ohni až po, chvilku pobyli, nechali děti běhat v milionu jisker, takže mají bundy i čepice jak cedník, a kolem desáté šli domů, protože už byly ospalé. Indík byl samozřemě s námi a poctivě dopajdal tam i zpět. :-))) Akce ale byla připravená pěkně, zajištěno bylo jídlo i pití, pro děti sladkosti. A výlet, na kterém jsme byli úplně celá rodina, potkali se s přáteli a hezkou procházkou došli s čelovkama domů (pro děti super vzrůšo :))), byl pro mě hezkým zážitkem i tak. Měli bychom takové noční výpravy pořádat častěji.







Tak nádherný květen... ;-)

Komentáře

  1. To je teda nádherný bazén. My jsme si nedávno také zařizovali nový bazén na zahradu, ale finance nám nedovolili si ho udělat takto krásný. Nicméně z něho máme i tak radost, protože bazén má plnit svoji funkci a krása má být až na druhém místě, no né?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Hlavní je se vykoupat. :-))
      Ale pak, když už to stojí, může člověk vymýšlet zlepšováky. Teď jsem viděla někde na fotce, že ten klasický plechový límec bazénu zvenku obalili rohoží z vrbových větviček, co se dává třeba na ploty nebo na balkonové zábradlí jako zástěna. Najednou to vypadalo tak krásně, relaxačně, přírodně... Jak málo stačí, aby se z nevzhledného stalo skvělé. A to mě baví nejvíc. :-) S vysokým rozpočtem to není těžké, ale ta zábava s minimem financí je neskutečná. :-))

      Vymazat
  2. Máme v plánu si objednat bazén přes internet. Byli jsme se už koukat v Mauntfíldu, ale nechceme to kupovat od tak velké firmy. Ti už si nahrabali dost peněz, dáme přednost menším firmám. Kamarádka nám doporučila albixon.cz. Mrkneme na jejich web a něco objednáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tybrďo. My tedy bazén už máme, ale co beru jako za velkou součást léta je grilování. Miluju grilování a vaření. Toto léto jsme si koupili s manželem gril a jídlo fakt výborný :) máte nějaké nejoblíbenější recepty na grilu? Budu moc ráda.

      Vymazat
  3. Já myslí,m, že se soukromím problém mít nebudete. Ono to pak taky záleží na sousedech. My jsme se s tím našim fakt hledali, až jsme se našli. Jsou stejně věkově staří, máme podobné zájmy, takže v létě pravidelně grilujeme. Dokonce máme i sdílenou zahrádku. Respektive se vždycky domluvíme, kdo co pěstuje a pak si pomáháme. :) Mezi ploty jsou dvě branky jednokřídlé a fakt to jde. :) Jen to chce mít štěstí na lidi a to bohužel neovlivníte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to máme hodně podobné. Naši sousedi jsou tedy mladší, ale taky s nimi máme velice dobré vztahy a přes léto spolu trávíme dost času. My máme gril, oni zase bazén, takže to často kombinujeme a jdeme si například k nim zaplavat a pak si u nás pod pergolou něco ogrilujeme. Tyjo už aby bylo léto. Chybí mi to. :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s