Přeskočit na hlavní obsah

20.6.2019 - Pokoj pro hosty

Božský večer!

Před chvílí jsem si konečně sedla do postele. Holky leží v postelích, ale nevím, jestli spí, lehly si teď, po deváté, Toník ještě kouká na tv.

Venku se setmělo, jako už dneska několikrát, nejdřív spadlo pár kapek, ale teď už hezky prší. Není to žádný slejvák, jen prší. Déšť bubnuje do plechové střechy a já to miluju.

Mám otevřené okno na terasu a užívám si tu vůni. Najednou vzduch krásně voní a příjemně chladí. Od té doby, co nám do domu neteče asi na 23 místech a bez bahenní koupele se dostanu z domu, si déšť zase užívám. Zase mám chuť jít v dešti ven a nechat na sebe padat kapky. Pak přijít promočená domů, převléct se do suchého a dát si horký čaj. A jen tak z gauče pozorovat, jak prší....

Mám v plánu víc zkorigovat volný čas dětí. Chodit víc ven, trávit víc času bez zapnuté televize, starat se o zahradu, povídat si, sledovat, jak vše roste a snažit se něco udržet naživu. Je pravda, že v tom horku prostě nefunguju. Snažím se uvnitř o nějakou činnost, ale víte, co je horší, než potit se? Potit se v brejlích... Strašný. Kapky potu mi lejou z obličeje přímo do brýlí a já mám pocit, že plavu v bazénu a nateklo mi do těch potápěčských. Bylo lepší, když jsem byla tak trochu slepá. Bez brýlí... :-)))

Přihnal se vítr a déšť zesílil. Začíná se blýskat a prší opravdu silně. I tak nechávám francouzské okno dokořán. Výhled je mlhavý, to, jak hodně prší. Teď už v domě hučí silné proudy vody dopadající na střechu a já vzpomínám, jak vždycky ve starém domě hučel blízký les, když do něj narážel silný vítr. Jak při velkých deštích hučel dole potok. A já věděla, že se nemusím bát, protože jsme byli na kopci. Ten zvuk byl ale okouzlující a zároveň paralyzující... nejspíš díky všem katastrofickým scénářům, které se každému hned vyrojily v hlavě, když něco takového zaslechl.

I teď, něco málo přes půl roku od dokončení střechy, chodím v hustých deštích po domě a poslouchám, jestli nezaslechnu kapající vodu.

... no a teď nám spadnul internet, takže pokračování později.... :-)

Později už byla noc, takže dopisuji ještě později... :-))

Ale vraťme se k plánovanému tématu... "pokoj pro hosty".

Pokoj pro hosty je strategicky umístěný hned u vchodu. Má to spoustu výhod - igelitky už nedopochodují do obýváku, ale zarazí se hned u předsíně. :-))) Také je to místo na opačné straně domu, než máme ložnici, návštěva nás tedy neruší a je tudíž vítaná. :-))) Ano, i to má velký vliv na Váš usměv, když někdo přijede na noc. :-))))

Hned naproti němu přes předsíň je malá koupelna, kde je sprchový kout, umyvadlo i záchod, připravené ručníky, lavička na položení věcí, prostě vše, co může člověk potřebovat. Do nočních stolků pak v novém pokoji přibudou zubní kartáčky pro případ potřeby, župan, deky a třeba krém na ruce nebo něco, co by mohlo návštěvě zpříjemnit pobyt.

Doteď ale bylo jeho strategické umístění u vchodu hlavně báječné pro skladování všech věcí. Byl po ruce, když se odjíždělo, když se přijíždělo, když to nebylo kam dát, když se to mělo odvézt, když to zbylo, když se to mohlo někdy hodit...

Takže to tam vypadalo takhle....

Tedy po tom, co jsem asi půl roku třídila a vyhazovala (z 5 regálů zbyl poslední). Původně nebyly vidět zdi ani podlaha, k oknu nebyla šance se dostat. Tohle vlastně bylo krásné proti tomu, co tam bylo předtím.

Po znovuobjevení podlahy jsem začala pokládat dlažbu (Village, Obi), která mě nadchla svým vzhledem. Hned první plácek jsem vyspárovala, abych na něj mohla postavit skříň...


Najednou začaly mizet věci z podlahy a byly dokonale přehledně uloženy vertikálně. Nemohla jsem se nabažit.

Když jsem ale nacpala skříň věcmi, už tak uklizeně nevypadala, byť v ní byly boxy. Prostě mě to rušilo. Chtělo to dvířka...

Vybrala jsem bílá dvířka, abych v budoucnu nebyla limitovaná jakoukoliv barvou. Tahle:

https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80291670/#/50291676

V šedé variantě je mám už v obýváku a jsou skvělá. 300,- za jedny, to máme krát sedm... No nic, začnu šetřit a budu je kupovat postupně.

20.6. začal v Ikee výprodej a úplnou náhodou vyprodávali modrošedá dvířka Valviken:

Hned první den výprodeje ale nebyly skladem. Velmi rozladěná jsem druhý den zkontrolovala stav zásob a deset minut po tom, co jsem zahlédla, že jich mají asi 11, jsem vyjížděla z domu.

Sedm kusů už se mi vezlo na vozíku a já doma hned montovala.

Dvířka předčilá má očekávání a vypadají parádně. Přemýšlím, že čelo postele z palubek, které plánuji pod oknem, natřu v podobném (pokud možno stejném) odstínu. Tak moc mě ta neplánovaná dvířka chytla.

Uznejte sami...



A jak mi ladí s kufříkem... :-)))))

Skříňky budou po celé zdi kolem vchodu do pokoje a vytvoří tak úložnou stěnu, která tam je velmi potřeba. Je třeba někde mít nářadí, šrouby a další věci. Zahradní domek nemáme a pro aku nářadí není vhodný pobyt venku. Tedy alespoň ne skladovat.

Pokládám teď tedy dlažbu po celém pokoji, ale protože nemám řezačku, pruh pod oknem a vpravo od dveří čeká na na příjezd mého taťky a jeho báječné řezačky na dlaždice. :-)) A to nemuvím o soklech, které bude třeba ještě nařezat.



No...mam práce ještě dost. Ale šíleně miluju ten pocit, že něco buduju a že to bude krásné. A HOTOVÉ!!! :-))

Já zas běžím. Už Vám píšu další článek o jedné příšerné nestíhačce v posledních dnech. :-))

Mějte sééé!


Komentáře

  1. Hostům se bude moc líbit:-))))

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, díky za motivaci. asi bych s tím doma měla taky pohnout - naše pracovna / pokoj pro hosty ... vypadá už 10 let tak, že jsou jen cestičky k potřebným místům .... také tam odkládáme úplně všechno - přes kola až po dokumenty, počítač atd ... chtělo by to čistku ... ach jo ... napište prosím, kde nakupujete ty skříně - na jakých bazarech ;) - díky moc. užívejte léto :) a krásné dni. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Da strasnou praci se donutit. Sbiram vzdycky sily nekolik dni. Ale pak... kdyz se rozhlidnu po uklizene mistnosti, zaleje me vlna uspokojeni... :-)))) A chodim se tam divat nasledujicich nekolik dni... :-)))
      Nakupuju na Sbazaru nebo bazosi. Proste dam do Googlu "prodam Ikea" a hned to vyjede. Nejvic se mi osvedcily systemy Stuva a Besta, ktere jsou prakticky totozne, jen maji ruzne hloubky, takze si clovek perfektne vsechno posklada. Na oba pasuji dvirka vzajemne, takze sladite podle potreby.
      Zrovna tady v pokoji pro hosty mam vysokou skrin Suva s hloubkou 50 cm, ale zavesena mala skrinka je Besta s hloubkou 40 cm. Na vsech jsou pak dvirka k systemu Besta.
      Take je super system Platsa, ale ten je novy, takze na inzeratech temer k nesehnani.
      Dekuju moc, ted si uzivam leto na zahrade skubanim pulmetroveho ostnateho plevele... :'-(
      Snad to za par dni dodelam a zase si na terase budu cist u kavy a pospavat na gauciku. :-)))
      Take uzivejte! ;-)

      Vymazat
  3. Teda nejdřív jsem se lekla, že máte pro hosty nachystanou tu cimru plnou nepořádku. :D To jsem si říkala, že tohle není moc váš styl. Ale pak jsem se uklidnila a zjistila jsem, že klasicky trochu přeháním. :) Každopádně my teď zařizujeme taky pokoj pro hosty. Hlavně mi v hlavě šrotuje to, jaký nábytek zvolíme. Nechceme za to dát raketu, ale na druhou stranu bychom neradi ubytovávali na rozvrzané posteli. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s