Přeskočit na hlavní obsah

3.6.2019 - Domov

Krásné pondělí!

Venku je opravdu brutálně, takže na zahradě se samozřejmě vůbec nic neděje. Právě jsem vytrhala plevel na terase a v záhoně, pak se chvíli vyloženě opejkala na slunci - vypadala jsem úplně stejně, jako špekáček, jak v ohni pouští šťávu, rudne a začíná se kroutit - a teď nadšeně sedím u počítače, kde nemusí vynakládat moc energie.

Ale aby to nevypadalo, že vůbec nic nedělám, včera večer jsem umyla všechna okna v domě, vyprala dvě pračky, uklidila obývák a dnes peru potahy na gauči a podnožce... Říkala jsem Vám o nové podnožce a židli? Asi ne, že?

Táááákže... nová židle...

Tenhle typ židlí miluju už roky... vídám je ve filmech, v domech na venkově a symbolizují pro mě tradici, funkčnost, krásu a domov.... Jsou to prostě židle, které budou vždycky krásné a nikdy nevyjdou z módy. V Čechách ale moc v nabídce nikdy nebyly a když už, byly drahé. Možná si říkáte, co je to drahé... Pro mě je drahé to, co dá v 10 kusech opravdu hnusnou částku. :-))))

Nikdy jsem nebyla v Möbelixu, ale nějakou náhodou jsem před pár dny zabrousila na jejich stránky. A byla tam. Byla ve slevě, protože má uražený kus plastu v zadní části sedáku. Za cenu 150,-. To byl pro mě signál, který mi dovolil risknout nákup v obchodě, který neznám, výrobek, na který nemám reference. Druhý den ráno už ji manžel v Plzni vyzvedával (byla k vyzvednutí jenom tam) a před půlnocí s ní i s domluvenou podnožkou přes inzerát dorazil úspěšně domů.

Hned ráno jsem ji smontovala - chyběla jedna podložka pod šroub (ach, jak já tě miluju, Ikeo!), takže se musela dokoupit, ale .... jedna noha je kratší! Židle se houpala ze strany na stranu... No, co bych chtěla za 150,-... Sakra... Vzala jsem metra a přeměřila všechny nohy. Dvě nohy ze čtyř byly skoro o centimetr kratší. Ahááá.... Jakmile jsem zpřeházela nohy, židle perfektně sedla.

A když jsem jí postavila do jídelny ke stolu.... bylo jasné, že na tuhle židli naše jídelna čekala....





A sedí se na ní výborně. Má nosnost 120 kg, což je příjemné v rámci celé naší rodiny, je pevná a krásná. Nohy jsou bukové, bílá část je ze silného plastu - praktické. Abychom si rozuměli... mám moc ráda přírodní věci, ale pokud chci něco uživatelsky příjemného (= nenáročného na údržbu), na nic si nehraju a klidně sáhnu po plastu. Proč ne.

Tady je odkaz na židli:

https://www.moebelix.cz/p/modern-living-zidle-celine-002601000101

...kterou mají v nabídce ještě šedou (úúúúplně jako je naše kuchyň):

https://www.moebelix.cz/p/modern-living-zidle-celine-002601000102

... a stylově černou:

https://www.moebelix.cz/p/modern-living-zidle-celine-002601000103


Bože, nevěděla bych kterou. Chci je všechny!!!

Novou (pro nás novou) podnožku máme KIVIK. Je to tahle:

https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/S79011393/#/S19194376

Jsem z ní nadšenější, než jsem čekala. Překvapilo mě, jak je pevná - při dosedu se nepropadnete, ale sedáte na velmi tuhý polštář. To je velmi příjemné, zvláště při vstávání. Navíc je opravdu velká a úložný prostor uvnitř je perfektní....



Pak mi vykvetla pažitka...



Upekla jsem to nejlepší kuře v životě...



Přečetla časopis na terase... to prostě miluju...



Pak jsem si pro něco odběhla a už tam seděl místo mě pes... :-)))



A položila a vyspárovala další část dlažby ve své šatně, takže jsem tam mohla pověsit konečně staré obří zrcadlo. A protože se mi nelíbilo jeho tmavě hnědé dřevo, přetáhla jsem ho zbytkem šedé barvy, kterou jsem tu měla na zeď. :-))) A .... na dálku... to vypadá dobře. :-)))



Pořád tam nejsou dvě skříně, takže pořád vypadá neuklizeně, ale už mám další místo, kde si můžu zout boty!!!!!! :-)

Mám v plánu naučit děti trhat plevel - i s kořínky. Máme totiž nové pravidlo: když chce někdo čokoládu nebo nealkoholické ovocné pivo, musí pro to něco udělat. :-)))) Najednou to všechno jde. Pokoje jsou uklizené, stolek v obýváku celkem prázdný, kytky na zahradě zalité, ... :-))) Nápad roku. Ama se mnou včera běhala po domě, rozprašovačem mi stříkala okna a já myla a leštila. Ona vůbec je taková pomocnice. Umí člověka donutit a nakopnout něco dělat a pak mít z toho radost. Je ještě horší než já. :-))

Co jsem ale chtěla dneska napsat, je štěstí.... Poslední dny přemýšlím, jaké mám štěstí. Jak tenhle dům miluju, jak jsem tu šťastná a baví mě tohle místo. Jak jsem si opravdu splnila sen...

Miluju tenhle dům úplně celý, zatím jsem nenašla místo, kde by mi něco vadilo.
Miluju ten chládek tady, když je venku výheň.
Miluju, jak je tu všechno bez schodů a bariér.
Miluju, jak můžu vyjít ven na zahradu. Kdykoliv.
Miluju i ty zdi bez omítek, protože jsou moje a nakonec je ta struktura docela zajímavá. Navíc tu můžu beztrestně vrtat kdekoliv a cokoliv. :-)))
Miluju ten prostor, který překvapí každého, kdo sem vejde.
Miluju naší ložnici, která je nejsvětlejší v domě a já jen tak z postele koukám do zahrady.
Miluju parkování přímo u vchodu.
Miluju okolní lesy, koně na pastvě, umečené kozy v chlívku.

Jsem tu opravdu šťastná a doufám, že tady zůstaneme, protože tohle je skvělé místo k životu.

Užívejte krásné dny... ♥♥♥

Komentáře

  1. Mám to stejně, také miluju ten náš kousek země a vše co jsme si vybudovali vlastníma rukama. Jsem šťastná, že naše děti mají přírodu za okny a užívají radostí venkovana :) V Mobelixu jsem taky nikdy nebyla :D Židle je nádherná, mám tři na půdě-opálené čekají na natření a mám k nim kolíbku. Od porodu jsou uskladněné. Potřebuju ruce navíc a tak o 4 hodiny delší den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Az me stve, jak se ke vsem vecem upinam. :-))))
      Presne. Chtela jsem pro deti sve detstvi u babicky na vesnici, kdy jsme byli cele dny venku, ale i to mestske, drivejsi, kdy jsme behali v ulici s kamarady a chodili pesky ze skoly. Kdy nas rodice posilali do obchodu pro chybejici vec, kdy jsme znali vsechny v okoli... Jsem tak strasne rada, ze to mohou zazit, i kdyz jim to vubec nedochazi. :-)
      Jee, Hani, tak to jste stastna majitelka! ♥️ Moc se mi ty zidle libi take v pastelovych barvach, ale uz vim, jak me ty barvy vytaci na Vanoce. :-)))
      To bych taky potrebovala. Az je nekde budou mit, dejte vedet. :-))))))

      Vymazat
  2. Luci, krásně napsáno, mám úplně ty samé pocity, popsala jsem v mém blogu, tak pokud budeš mít čas a chuť :-) https://jsemvpohode.blogspot.com/2019/05/jsem-vesnican.html. Ty židle jsou krásnou replikou starých ironika. Dělala jsem 4 na zakázku, právě v těch krásných pastelových barvách. DOMOV je vidět, jak moc je pro vás důležitý a že si potrpíš na detailech a máš pravdu máme velké štěstí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, uz to ctu! ♥️ Vidime to uplne stejne! :-)
      Prave, jsou tem starym tak uzasne podobne, jsem nadsena. Jeee, mas jejich fotky? Musely vypadat uchvatne!
      Pro me je domov vsechno. Je to misto, ktere je jenom nase a ktere (asi hlavne ja) nerada opoustim a citim se v nem nejlip. Vsechno je podle me a je to pro me absolutni komfortni zona. Citit se doma jako doma je pro me hrozne dulezite a kdyz se tu dobre citi i ostatni, tak vim, ze to delam dobre. :-)

      Vymazat
  3. Krásný inpirativní blog;)
    Budu se ráda vracet na virtuální návštěvy.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. dobrý den, chtěla bych se Vás Lucko ještě zeptat, kde nakupujete nejvíc tu bazarovou IKEU? sbazar, nebo ještě jinde - kde máte zkušenost, že nejlíp natrefíte? děkuji :) pěkný den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, M., :-)) nakupuji na sBazaru a Bazoši. Občas, když ani na jednom bazaru není nic kloudného, zkusím Google, ale ten je obvykle k vzteku, protože 99% inzerátů je prošlých. Hyperinzerce a jí podobné mají strašně staré inzeráty, lidé to nemažou a člověku se vždycky rozzáří oči a pak je to k vzteku, když je to dva roky staré. ;-)

      Vymazat
  5. Je moc hezké, když člověk může o nějakém prostoru ve velkém světě říct, že je to jednoduše jeho domov, který má rád. My to máme taky tak. Akorát doděláváme podlahy do dětského pokoje a budeme mít hotovo. Ale už teď to místo prostě a jednoduše miluju. :) Vybrali jsme moc pěkně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s