Přeskočit na hlavní obsah

1.10.2018 - Prší

Přeji pěkné pondělí!

Tedy... pěkně deštivé a velmi chladné pondělí. V jihočeských Volarech prý ráno naměřili -7 stupňů. O víkendu však má být 21. To bude zase veselý týden plný bund, kraťasů, svetrů a trik s krátkými rukávy. :-))))

My dlouho odolávali... dlouho jsme se snažili tu zimu nějak zvládnout... ale včera ráno už jsme to vzdali a zatopili. :-)) Toník totiž každé ráno vstal, šel do obýváku a tam asi 5 minut v kuse kýchal a smrkal. Taky tam byla pěkná zima, kolem 17 stupňů. Celý dům vzhůru. Pak člověk už dál neusnul, protože přemýšlel, jestli se u televize přikryl a jestli mu není zima, .... U nás si totiž ve volných dnech každý vstává jak chce a chová se tak, aby nevzbudil ostatní... Ano, holkám je to třeba stále opakovat, protože je jim to stále jedno, ale Toník to dodržuje a chudák je ráno ještě okřikuje. My, kteří spánek již dokážeme ocenit, si ranní vyspávání užíváme a nehodláme se ho vzdát, i když v obýváku podle řevu jasně probíhá bitva o místo, sladkosti, hračky, pohádky, o nic, ... často je to o nic... ale vždycky je dobrý důvod se pohádat...

A zapnutí kotle od podlahového topení jsme se bránili, co to šlo. 500,-/denně je prostě hodně hodně. Za elektřinu. Protože ale nemrzne, zkusili jsme ho pustit na minimum. To vychází asi na polovinu. Má nastavení na 2, 4, 6, 8 ...až do 16 kW. Snad to píšu správně. Prostě na minimum je 2 až 4 kW. Těch 500,- denně je za 8 kW. Máme báječnou nekřesťansky drahou stavební elektřinu, takže platíme jak mourovatí. Včera ráno jsme ho spustili na 4 kW a za chvíli už jsme cítili části podlah teplé. Poslední dny jsme po koupelně běhali jako po horkém písku, jen obráceně... dlažba byla ledová. Potřeba koupelnových předložek vzrostla na maximum.

Včera jsme tedy pustili topení a jeli k babičce za Plzeň. Zahrada je plná jabloní, švestek, je tam také kaštan a vlašák a tak jsem se moc těšila, že si natrháme jablka. Milujeme štrůdly, jablečné kompoty, ale vlastně nejvíc milujeme jen tak si loupat jablka u televize a strašně se jima přejíst. :-)) To vždycky dělala moje mamka. Večer u televize loupala, vlastně skoro nestíhala loupat, a my jedli a jedli.. a co zbylo, zůstalo v kuchyni na talířku.. a ráno mi ty okoralé měsíčky chutnaly snad ještě víc. :-)))

Prostě domácí jablka jsou domácí jablka. I moje sestra, na kupovaná jablka alergická, domácí může. A to je reference myslím jasná. I mým plánem je vysázet kolem domu jabloně a jednou mít jablka svá. Mít domácí jídlo je ten největší luxus, jaký si můžeme dopřát.

Manžela jsem po cestě vysadila na jeho osobní výlet do lesů a vyrazila s dětmi a psem k babičce. Poobědvali jsem na McDonaldovi - občasné zpestření nás vždycky potěší - a kolem druhé hodiny jsme slavnostně dorazili na místo (vypravovali jsme se už od rána :-))) ).

Po příjezdu jsme uviděli hotový jablečný ráj... Podívejte sami...






Prostě úúúúplně všude miliony jablek a náááádherné podzimní slunce v korunách stromů. Bylo tak krásně, že jsme strávili celé odpoledne venku. Jenom v mikinách.

Během chvíle jsme měli natrháno a jako bychom vůbec neubrali. Tolik jablek tam zůstalo. Děti zatím (z donucení) sbíraly vlašské ořechy a všechny moje děti si uháněly vzít jablko. Jen tak, okousat. Dokonce i Indík jedno měl. :-)) To jsem se nasmála. :-))



Amanda si také pochutnala...


Heidi s Toníkem byli jak vítr, nefotitelní... :-)))

Tak krásný den jsme nebyli schopni utnout až do pozdních hodin, odjížděli jsme v 7 večer, což mé plány na nedělní koupání dětí a klidné vypravení do školy a školky úplně zhatilo. Po cestě jsme někde v lesích, asi 900 kilometrů od dálnice, nabrali unaveného manžela a domů jsme dorazili v 9 večer. Děti už spaly, takže z auta se šlo se řevem, všichni špinaví ze zahrady šli rovnou do postelí. :-)))

Ráno jsme vstali o 10 minut dřív (takže v 7:00), abych děti nějak zkulturnila, následek našich víkendových výletů jsou dvě pětky za neudělané úkoly. :-)) Je mi to samozřejmě fuk. Jsem striktně proti úkolům na doma, protože narušují už tak krátké volno, a čas strávený s rodinou je pro mě vždycky přednější. Na základní škole jsem měla samé jedničky a zajímalo to někdy někoho? :-))

A jak to máte s úkoly Vy? Myslíte si, že je to dobře? A pokud ano, proč si to proboha myslíte? :-)))))))))))  

Mějte pěkný první říjnový týden! ;-)

Komentáře

  1. Luci, u nás začala topná sezona před cca měsícem, ale to jen ty večerní krbíky, dnes ráno se nám, ale sepla podlahovka :-) Doma se nám to drželo kolem 22 a to v obyváku jinde je o něco chladněji , ale dnes ráno jsem opravdu pociťovala ochlazení a to hlavně na podlaze. V patře máme prozatím natáhlou plovoučku a ta je paradoxně studenější, než naše úžasná dlažba :-) Naštěstí už máme horní koupelnu a ta je fajn, dolní je studená, chybí žebříky, ale zase máme malá el. kamínka, my si prostě poradíme. Po vypití zázvorového čaje mi bylo najednou horko :-) Dcerka je v první třídě úkoly má pouze úterý a čtvrtek, je to i tak náročné, má kroužky tak píšeme večer. Jsem stejně jako vy proti ním, raději trávím čas na zahradě, pořád je co sklízet, co dělat. Letos se mi urodily nádherné dýně hokaido, budu i vydlabávat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Už? Tyjo... to jsme ještě doma měli 29 stupňů. :-)))
      Plovoučka je studená jak pes. :-/ Proto se jí pořád bráním. Co tam plánujete pak?
      Já tu taky piju zázvorový čaj, konečně začala sezóna horkých čajů. To miluju...
      Právě, my máme úkoly pondělí a středu a nějak máme stále poznámky, že nebylo něco hotové. Musíme procházet všechny knížky, kde je co zakroužkované... no fakt paráda... :-(( Kroužky jsme museli zrušit, to jste dobří, že je dáváte.
      My se ani na zahradu nedostaneme. :-( O víkendu má být krásně, tak plánuju být pořád venku.
      Jééé, máte dýně? Já se na ně chystám příští rok! V minulém domě mi pokaždé všechny (i ty velké) sazenice sežrali slimáci. Tady je to vyprahlejší, snad jich tu tolik není. My milujem dýňovou polívku, na vydlabání koupím nějaké v obchodě, těch domácích mám málo, takže mi to přijde škoda... :-)

      Vymazat
    2. Luci, do horního patra plánuji vinyl, dole je všude dlažba, z praktického hlediska, nahoře vinyl nebude vadit. Zatím plovoučka a v dětském a ložnici bude koberec. Nikdy jsem ho nechtěla, ale v patře mi nějak nevadí. Cca nová podlaha stejně jen tak nebude :-) O víkendu jede dcerka na soustředění tak budeme řezat dřevo, sklízet zbytek dýní a řepy, bylinky a doma mám v plánu konečně vymyslet galerii nad schodištěm. Rámy už jsou ještě vybrat fotky. Potom se opět pochlubím. No musím říci, že jsem moc ráda za vrchní koupelnu, která je teď velmi teplá na rozdíl od té spodní :-) kroužky máme dva. Lidové folklorní tanečky to je u nás taková tradice a manžel si prosadil taekwondo :-)

      Vymazat
  2. Ty brďo, to je šílená částka za topení... máte drahý tarif, jestli chápu dobře? Kdy plánujete změnu? A co topení v kamnech? Ještě není na pořadu dne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jóóó, Rozi, stavební elektrika je drahá věc... :-/ Aktuálně prodlužujeme smlouvu, tak uvidíme, jaká bude s nimi domluva. Momentálně levá ruka neví, co dělá pravá a nějak se nemůžeme dohodnout, co že to vlastně máme udělat...
      Topení v kamnech je na řadě hned, jak uděláme střechu (asi by ty latě s tyvekem pěkně hořely, kdyby komínem vylítla jiskra :-)) ) a taky bychom měli tu zeď za kamny předtím obložit, holý Ytong asi není to pravé ořechové. Pak už tedy jenom dlažbu pod kamna, komínovou trubku, dřevo... a topíme! :-)))))) To jsou vyhlídky, co? :-)))

      Vymazat
    2. vyhlídky jsou krásné... dům jste postavili za pár měsíců, tohle taky zvládnete velerychle :)

      Vymazat
  3. Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It can all the time be stimulating to read content from different writers and practice slightly one thing from their store. I’d choose to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your internet blog. Thanks for sharing. casino games

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s