Přeskočit na hlavní obsah

15.7.2018 - Nejraději mám...

... když se jídlo udělá samo. :-))

Krásnou neděli!

Opalujete se?

Je horko, a tak vzal manžel děti do lesa. :-)) Tradičně, že? :-))

Já se jeho pochodu smrti (tentokrát prý jenom 11 km) odmítla zúčastnit, a tak mám volný den. Tradičně. :-))) Tak volný, jak jen máma 3 malých dětí může mít. Peru, uklízím, ale dneska méně, spíš si dnes hodně čtu.

Už dlouho jsem si jen tak nečetla. Chybí mi dny, kdy jsem za den přečetla knihu jedním dechem. Nějak to teď nejde. Také jsem se chtěla (jenom tak na skok) opálit. Ale to padlo s pokročilou hodinou.

Dlouho jsem nemohla přijít na to, proč mi jídlo, které vařím, nechutná tak skvěle jako to samé u mamky nebo na jiné návštěvě. A myslím, že to je tím, že ho prostě musím uvařit já. :-))) S tou dřinou mě přejde chuť. :-))) Baví mě navrhovat kuchyně, všechny nástrahy špatného umístění znám dobře, ale vařit mě prostě nebaví. Závidím všem, kteří v kuchyni rádi kuchtí a pečou a opravdu z toho mají uspokojení.

Možná proto dělám nejvíc jídla, která se tak nějak udělají sama. Jako třeba včera... Zapečené brambory s masem a smetanou. Ano, to je další věc, minimální počet surovin a jeden hrnec nebo pekáč. :-)))

Stačí oloupat brambory, nakrájet je na tenké (opravdu tenké) plátky a pokrýt s nimi dno pekáče (můžete si na dno kápnout olej, ať se pak pekáč dobře myje). Osolím, opepřím a položím na to osolené a opepřené maso. Hodí se kuřecí prsa nebo třeba vepřová kotleta nebo pečeně. Přikryju další vrstvou plátků brambor a opět osolím a opepřím. Zaliju šlehačkou (smetanou ke šlehání 33%) - té dávám podle potřeby a velikosti pekáče. Je fajn, když je vše pěkně prolité, takže někdy padnou dvě klasické, včera padla jedna xxl a polovina druhé xxl. :-)))

Přikryjte druhým pekáčem nebo alobalem a dejte do trouby na dvě hodiny na cca 170 stupňů. Vše se udělá samo. My šli zatím s dětmi na dětské dopravní hřiště, které máme 5 minut autem. Vzali jsme koloběžky a nastavili čas na troubě. Ta se pak s pípáním sama vypne a počká na mě, až přijdu domů.

Pak už jen sundejte poklop a efektně dopečte do růžova.

Maso je křehké, vůbec není suché a brambory se smetanou jsou jedna báseň. Udělat toho můžete libovolné množství a třeba před plánovanou návštěvou si stihnete v klidu doma uklidit a namalovat se. A žádný další nepořádek v kuchyni.

A i když se manžel v noci snažil :-))), přece jen něco na dnešek zbylo. Kvůli pravidelnému využívání mých řidičských schopností nemám ve sklenici víno, ale Pepsi. :-)) Alkohol moc nepiju. Moc mi nechutná a velmi mě uspává. Skleničky na víno ale využívám často, právě na něco k jídlu. Vypadá to lépe a s mým alkonechutenstvím bych je během roku moc nevyužila. :-)) Mám je moc ráda.




Včera jsem také konečně dovybílila H pokoj. Najednou z něj jde úžasná záře, takže vůbec nevadí, že je na sever. Začala jsem bílit i u Am, ale došla tradičně barva. Navíc už nebyl ani čas. Poprvé od přestěhování jsem se viděla s kamarádkou, přijela se k nám podívat. Taková návštěva mě vždycky vybičuje k největším výkonům, takže jsem vybílila všechny resty včetně nedobílené části za konzolí na závěsy v ložnici a po odchodu návštěvy jsem ještě navrtala novou větev na ramínka.

Jsem zvyklá téměř vše věšet na ramínka. Prázdná ramínka ve skříni se u nás dávají k pračce, kde je vždycky tyč na ramínka. Po vyprání prádla pak vezmu prázdná ramínka a jdu věšet. Doteď jsem tam nic neměla - nebylo vymalováno a nebylo co tam dát. Ta březová větev před ložnicí na hromadě roští mi ale vrtala hlavou tak dlouho, až jsem pro ní došla a přivázala jí ke konzolím z Ikea za 30,-/ks. A "tyč" na ramínka je na světě.



A konečně jsem dnes koupila bambusové náčiní. Vytáčelo mě, že nemám čím servírovat salát.


Božsky se zatáhlo, asi bude bouřka, jdu si konečně sednout ven a užít si to.

Nééé, ještě jsem Vám chtěla napsat o dlažbě u krbu!!!

Po dlouhém přemýšlení a rozhodování jsem konečně vybrala tu správnou dlažbu pod krbová kamna.

Dlažbu obecně ráda moc nemám, ale pod kamny je celkem nutná. Na zdi ale budou červené cihly (až začnu tu červenou nenávidět, přetřu je :-))), kamna jsou černá. Lino bude věrná imitace nějakého světlého dřeva. Nevím ještě ale přesně, jak bude vypadat, takže koupě jakékoliv imitace dřeva na dlažbě je prostě risk. Ovšem beton... beton by vůbec nevadil. Naopak. Hodí se ke všemu a doplní lehce industriální nádech interiéru. No a kde jsem ji objevila? Tradičně v nejbližším Obi. :-)))

Je božská, že? A má příznačný název: Village. :-)) Ta je prostě k nám. :-))
Rozměr má 31 x 62 cm a stojí 199,-/m2. Opět mi vše vyhovuje.

Makám na tom, co nejdřív bude její pokládka a KONEČNĚ rozbalení kamen!!!!


Topit ještě nemůžeme, mohlo by něco letícího z komína podpálit tu naší střechu bez krytiny. :-)) To bychom neradi.

Tak já běžim, už je šest!

Užijte si zbytek neděle a dobrý start do nového týdne!

Komentáře

  1. cihly super. také si poslední dobou zahrávám s myšlenkou, že bych si je dala za televizi ... odkud je prosím máte vybrané? dáte sem link? děkuji moc. a paní Lucie ještě se musím zeptat - možná trošku drze ... dáte sem prosím i fotky vašeho obýváku? už se na ně těším od doby, kdy jste psala, že ho nafotíte ... hrozně se mi líbí ta vaše lenoška a ať koukám, jak koukám, na stránky IKEA, nemůžu tam tuhle krátkou najít. jen tuhle delší https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/S29183985/ a to předpokládám, že vy nemáte .... poradíte? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cihly bych mela mit primo tyhle:

      http://www.brickland.cz/produkty/licove-cihly-a-licove-obkladove-pasky-katalog/128-de112-bijou

      Obyvak je porad v procesu. :-)) Ale ted pracuji na vybaleni kamen (a dlazbe pod nimi), takze hned pak bych to nafotila. ;-)
      Ja mam totiz KIVIK kresilka, ktera uz se neprodavaji. Koupila jsem je nova, nevybalena pres inzerat (nekdo zmenil plany), ale uz v te dobe se neprodavala. Lenosku maji uz jenom klasickou. Tu bych moc chtela, ale vubec nevim, kam s ni. :-))
      Ted uz nejakou dobu mame sedaci nabytek v obyvaku na jednom miste, ale stejne to porad neni idealni, takze porad premyslim, co s tim... :-))

      Vymazat
    2. Těch křesílek Kivik je fakt škoda. Jedno by se mi šiklo. No nevadí. Třeba budou novinky. Hlavně aby nerušili další suprovky. Děkuji i za odkaz. Přeji hodně zdaru při zařizování.

      Vymazat
    3. Vseho je skoda! Zrusili takovych skvelych veci!
      Hlavne se nesmime v Ikee do niceho zamilovat, jinak nam to zrusi! :-)) ;-)

      Vymazat
    4. Jo, jako třeba milovaný domsjo dřez :-(( Moc se mi líbí ten nápad s větví u pračky. Budu muset něco podobného dát k sušičce, konečně mohu hned dávat věci do skříně a nemusím žehlit, ale z prádelny do skříně daleko, tak samo kdyby to prádlo chtělo naskákat dovnitř :-))) tohle je super, hned ze sušičky dát na ramínka

      Vymazat
    5. No jooo... tady jsou snobi se susickou! :-P :-))))
      Spis je problem, kam povesit ten milion raminek s pradlem na ususeni. :-)))) Budu muset vymyslet nejaky stojan na ven. :-)
      A nebude Domsjo nahrazka?

      Vymazat
    6. Bude, ale bez té zadní části, kam se dávají baterie, takže přímo do desky a to není nic pro mě a mé cákání :-//

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s