Přeskočit na hlavní obsah

8.7.2018 - Livance

Liiiivanceeee, liiiivanceeee, po nich delaji se dobry ....eeee! :-)))

Znate to? :-)))

Peknou nedeli!

Dnesni den jsme vylozene proflakali. Dopoledne prospala Am, odpoledne se v obyvaku zakuklila H. Am se aspon umi uklidit, H zabere gauc a ostatni maji smulu.

Ja se s Tonikem chodila opalovat na terasu. Tonik opalovani miluje. Od malicka travi spoustu casu na slunci a miluje to teplo z nej. Nema problem byt ted v teplakach a triku s dlouhym rukavem a nahrivat se na slunci. :-)) Musim ho posilat se prevlict do kratasu, at neni vsude za blazna. :-))

Odpoledne jsme si pro zavrseni lineho dne udelali livance a tvaroh s jogurtem a jahodami. Je to jidlo meho detstvi. Miluju ho. Jen nedelam jahody se smetanou, ale s tvarohem.

Recept na livance je jednoduchy:

1/2 litru kefiroveho mleka
2 cela vejce
Par kapek oleje
25 dkg polohrube mouky
1 prasek do peciva
1 vanilkovy cukr

Vse smichame, muzeme nechat odstat dle potreby (nakojte dite, poveste pradlo, hodte sprchu, ... :-)) nebo rovnou hazet na panev.

Ja delam davku dvojitou a nikdy nemam kefirove mleko. Nahrazuju ho bilym jogurtem (uz jsem tam dala i jahodovy jogurt, kdyz doma jednou vsechno doslo :-)). Takze si do odmerky vyleju velky kelimek bileho jogurtu, doliju mlekem a promicham. Efekt je stejny.

Na vetsi panev se mi vejdou 3 livanecky o prumeru 8-10 cm. Dno panve potrete olejem a davejte louzicky naberackou podle oka v dostatecnem odstupu - jeste se to roztece do stran. ;-)

Kdyz se zacnou na livancich tvorit bublinky, je cas otocit. Dnes jsem u toho myla nadobi, jinak je delam svetlejsi. :-))

Livance Vam provoni cely dum, jsou nadychane a mekoucke jako buchticka. Ke tvarohu je proste prikusujeme (kdyz deti nevyzebraji jejich namazani Nutellou).

Tvaroh k nim delam svuj univerzalni. Na 1 velky jogurt 2 vanicky tvarohu. V nasi davce je to obvykle: 3 velke jogurty a 5 nebo 6 tvarohu. Tady je to celkem jedno. Na tvarohovy dort s piskoty a kavou, ktery delam casto jako dezert, je lepsi tvarohu treba o 1-2 vic, aby to v lednici pekne ztuhlo. Osladite dle chuti a pridate jahody nebo maliny nebo cokoliv, co Vam chutna. Pokud Vam neco zbyde, udelejte z toho nanuk. To je totiz nas oblibeny. ;-)

U nas se po vsem vzdycky zaprasi a potesim tim i navstevu. Elegantnejsi verze je smes lesniho ovoce na kazdem livanecku, kremova slehacka a poprasene cukrem. Na to se ale hodi livanecky mnohem mensi.

Take me vcera uchvatilo vecerni svetlo v loznici. Male okno je na zapad a kazdy vecer je loznice zalita sluncem. Ona je to celkove nesvetlejsi mistnost v dome a to svetlo tam je primo omamne. Ani fotak ho nezachyti... je to proste nadhera...

Diky uzasnemu letnimu pocasi si mohu dovolit mit dlouho oblibene povleceni. Proste rano svliknu celou postel, vyperu, povesim ven a odpoledne muzu povlikat. Ale nesmim pres den chodit do loznice a koukat na tu nepovlecenou hruzu. :-)))))

Debatujeme ted s tatkou, jak to udelame u krbovych kamen... je pravda, ze ted uz jsem opravdu parkrat pokukovala po dlazbe i do obyvaku... Ja! Ja, zaprisahla odpurkyne dlazby i v koupelne. :-))) Odpuzuje me ale fakt, ze vse, co upadne, se rozbije. Jeji tvrdost je pro me velmi neprijemna. Nemluve samozrejme o studenosti. Podlahove topeni bezi jenom v zime a zbytek roku nehodlam nosit pantofle. To uz tady jednou bylo. A ne... neni mi ta chladnost prijemna ani v lete. :-) Ale to, ze bysme ji s tatkou mohli zacit postupne pokladat, je velmi lakave... :-))

Na lino se ale nedaji dat kamna, vypadle uhliky nebo poletujici jiskry lino propali, takze je nutne dat pod ne sklo. To ma sve pro a proti. Jedno proti je napriklad cena, druhe ... urazene prsty pri nezvednuti nohy, kdyz jdete kolem.

Padl tady navrh na dlazbu pod kamny a zasobou dreva a zbytek lino. Mate to tak nekdo?

Na netu moc inspirace neni, tak si to asi budu zase muset vymyslet sama... :-/

Jedeme prazdninovy rezim (i kdyz pristich 5 dni je jeste, diky bohu za to, otevrena skolka), chodi se tu spat kdykoliv (jen ne hezky vzorne v 8 vecer), ji se cokoliv behem dne, snidame cele dopoledne, psi i deti nekontrolovatelne behaji dovnitr a ven, nikdo nic nedela (krome maminky, ktera stoji cele dny u myti nadobi - vareni totiz flakam :-)) a koukame na pohadky. Taky uz maji nase deti nejakou predcasnou pubertu ci co, cele dny tu pousti pisnicky na you.tube. A to dost nahlas. Zacinam skripat zuby...

Zdravime z naseho salonu! :-)))

Krasny zbytek nedele! ;-)

Komentáře

  1. Luci, děkuji za tip lívance určitě vyzkouším, z vás a vašeho domova srší taková pohoda, no je mi jasné, že ve skutečností to může vše vypadat trochu jinak :-) No dost vám závidím tu ložnici, já se snad po roce zabydlování také dočkám aspoň té naší provizorní!!! Co se týká té dlažby, tak jsem na tom byla podobně, jako vy a žádnou nechtěla a už vůbec ne do obyváků. Jenže představa, že budu mít v obyváků jinou podlahu kolem krbu byla pro mě tak trochu nepředstavitelná :-( bylo dilema, vinil, litý beton no a nakonec to vyhrála dlažba. Je fakt, že se mi hned první dny podařil( spíše dceři) rozbit džbán, ale tím to také skončilo. Kolem linky jsem si dala Ikea běhouny a upřímně studena mi nepřijde, jsme všichni moc spokojení a to jsme dali do celého přízemí stejnou. Trochu jsme si připlatili, ale je top. Nelitujeme. Já mám tak trochu problém s plasty, takže lino, vinyl a pod. je pro mě docela problém, preferuji přírodní materiály, pokud to jde :-) Jak už jsem několikrát psala, tak jsem tak trochu pokud možno chtěla bezúdržbovou domácnost a až na pár maličkosti se mi to povedlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc ♡, pohoda tu celkem je, ja jsem hodne klidna a nic moc nehrotim. Manzel uz takove nervy nema. :-))
      Prave...o te bezudrzbovosti to je predevsim. :-))
      My meli lino 5 let a uplne nas nadchlo. Byl to tedy mekceny vinyl v roli, abych byla presna, ale rika se tomu lino taky. Hlavne byla podlaha prijemna, mekka a tepla.
      Ted mame dlazbu v koupelne a nejen, ze klouze, kdyz mam mokre nohy, ale je studena jak psi cumak. Nedokazu si moc predstavit, ze bychom ji meli nadsene v obyvaku. Mozna pres leto velky koberec v obyvaku a behouny v kuchyni... nevim... zatim shanim sedou betonovou dlazbu pod kamna a jeste se asi uvidi... :-)

      Vymazat
  2. Podlaha, moje stálé dilema... :) Máme už skoro rok provizorní koberce a lina, koberce vypadají neustále dovedete si představit jak a lino mi pocitově nesedí, je je na mě moc umělé a studené... Asi nakonec vyhraje v obýváku dřevěná podlaha, sice pes a děti... ale dá se přebrousit... Když jsem u někoho, kdo má dřevěnou podlahu, přijde mi to super, i přes menší škrábance... Co do kuchyně a chodby ale nevím, navíc na sebe tyto tři místnosti navazují u krbu, kde chceme určitě dlažbu, jak ten předěl budem řešit fakt netuším....
    Věšák pro děti je super, u nás máme provizorně Ivar se šatními tyčemi my i děti, já tak nerada vrtám do zdi... :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terez, my chteli koupit zatezove koberce nez bude lino, ale nejen, ze jsou drahe, ale obliba nasich psu zvracet na koberce, drbat si o ne hubu a u Mini ted i inkontinence, nas utvrdila v tom, ze bude lepsi se na to vykaslat. :-))
      My prave s linem mame nejlepsi zkusenosti. Kupujeme ho v tak realistickem dekoru, ze ma kazdy problem to poznat, je hrube s kresbou dreva a nejteplejsi ze vsech dostupnych povrchu (dlazba, laminat, vinyl). Co se tyce udrzby... vlastne se neudrzuje... :-))) Takze ho opravdu chceme znova. :-)))
      Mam v okoli lidi s drevenou podlahou. A momentalne musi vystehovat cele patro, aby ji prebrousili a navoskovali. Po par letech. Neco takoveho nehodlam podstupovat. Ja ty drevene podlahy zboznuju, ale nechce se mi resit problemy, ktere se vyskytuji jejich uzivanim.
      U Vas by sla dlazba spojit s krbem a predsini. Hezky by se to sjednotilo. ;-)
      Ivar je skvely! Miluju drevene regaly. Taky nerada vrtam do zdi, ale tady mi to tak nejak nevadi... jak nejsou omitky, nemusim se omezovat a vrtam si uplne beztrestne. :-)))))

      Vymazat
  3. Livanecky jsem jeste nikdy nedelala, tak je zitra zkusim, ty uzuzla i nase batole s 6 zuby :) Mame krb-vlozku oblozenou kamenem a dřevěnou římsu, okolo dlažbu v dekoru dřeva a plovoučku, spoj zadělán lištou a je to super. Uhlik mi vypadl nekolikrat...sklo maji sousedi a je omatlane, jak po nem chodi pes a ma mastne tlapky...a je drahe. Skoda, ze sem nejde lipnout fotka, neumim to tak popsat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nas livance a palacinky jedou pravidelne. :-))
      Ja mam dekor dreva moc rada, ale uvedomila jsem si, ze dokud neni koupene lino, nebudu riskovat dalsi dekor. Bude seda, dekor beton. :-)
      Nam prave lita a pada z krbu porad neco. :-))) To by to za chvili vypadalo...
      No... vlozeni fotek by se hodilo. To by byla ra spravna drbarna! :-)))

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s