Přeskočit na hlavní obsah

20.2.2018 - Pozdrav z noveho

Pekne utery!

Posilam srdecne pozdravy z naseho taboreni v novem dome! :-))

Jsme tu bez vody. Studnu stale cistime, ale uz tece cista voda, takze ji konecne muzeme propojit s domem. Vodar ale dorazi az o vikendu, budem to muset nejak prezit. :-)

Stehovani bylo a je peklo. Peklo. Peklo. Strasny peklo. Jako vsichni, i my mame plno veci. Zakladni balicek rodiny se tremi detmi je obohacen o dva psy, trochu vetsi mnozstvi dekoraci a trochu vetsiho mnozstvi nadobi (letni a zimni sada taliru a misek po 16 ks, spousta servirovaciho nadobi a hrnku vsech velikosti, take minimalne po 10 kusech). :-))) Ano, vyslechla jsem si... beda, jak jeste neco koupim... :-))

Zachod tedy splachujeme kyblem. Kde bereme vodu? Bezi nam tu 4 vysousece. Uz 12 dni. Vyjdou vsechny 4 na tisicovku denne, samozrejme bez spotreby elektriny, to je jen za pronajem. Pocitali jsme to a prvni mesic nas bude elektrika stat asi 30 tisic. :-( Ale bohuzel je to nutne. Podlaha je stale vlhka, takze jsme tu zatim bez finalniho povrchu, neni mozne pokracovat v omitkach, protoze bychom zase zvysovali vlhkost, proste parada. Dochazi Vam tedy, ze nemuzeme koupit skrine. Na nic. Mame tedy vsechno v krabicich (ruzne velkych), pytlich (v tech cernych na mrtvoly, takze neni poznat, co je uvnitr - moje snaha polepit je stitky prisla vnivec uz pri nakladani do dodavky...proste spadly...). No...a to vsechno je na podlaze. Ktera ale potrebuje schnout. Kde na ni neco je, tam jsou vlhke mapy. Mam pokracovat? :-))))

Stehujeme kazdy den. Cely ctvrtek, cely patek (jen jsem po 4.hodine odvezla deti sestre), celou sobotu, v nedeli take (vecer jenom vyzvednout deti), v pondeli rano ale dorazil bagr. Celou dobu stehovani nas hostila nase mila kamaradka, ktera pro nas mela i rozestlano v pokoji pro hosty, kdybychom potrebovali. Varila vyborne, a tak jsme vzdycky uplne prejedeni meli problem jit zase stehovat. :-))

Pondelni bagr ale nesel zaukolovat a odjet stehovat, nybrz bylo nutne zustat a makat. Na jizni strane uz jsme chteli konecne vyjit z domu take francouzskymi okny (doted tam byl rygol tak akorat na skok o tyci). Jenze se tam musela udelat drenaz pro odvod vody. Brodili jsme se bahnem, praskala nam trubka pri posypavani sterkem, nedrzela bila netkana textilie, bagr se do vetsiny mist nedostal, z lopaty se sterk hazel rucne... vysvobodila me az 4.hodina - vyzvednuti deti. A potom... Ikea. :-)))

Vyjela jsem si s detmi koupit kuchyn. :-)) Po strasidelnych historkach, jak kdo kupoval kuchyn x hodin, jsem mela kuchyn koupenou za 7 minut. :-))))) Pravda, bez ostruvku a spotrebicu. Ale kupovat to cele, bylo by to tak maximalne o 5 minut delsi. :-))) Proste vim, co chci, nadiktuju to a jdu.

Tesila jsem se, ze si prohlednu novinky, ale hned jak jsem opustila horni patro, volal Jarda, ze s bagrem prokopli kanalizaci. Bylo 6 hodin vecer a tma. Nasledovalo rychle placeni na pokladne, vyzvednuti nastvanych deti v koutku (chtely si hrat dele) a sprint do Hornbachu pro spojku kanalizacnich trubek, po ceste vyzvednout flexu u kamarada a honem na stavbu = domu. Bagrem si svitili a spravovali. Nechteli jsme prijit o nasi moznost dojit si na zachod. :-))

Spravilo se to (bagriste vi, co maji delat), ja jeste sprintla pro neco k veceri a slo se spat. Tedy vsichni krome me. Ja sla jeste vylejvat vodu z vysousecu a prohodit vysousec u nas v loznici. Minulou noc tak casto poskripaval, ze bych ho dalsi noc asi utloukla baseballovou palkou.

Dnes rano jsme jeli vyzvednout kuchyn. Vcera jsem ji jenom zaplatila a uz se nam pro ni nechtelo jet dodavkou (stejne by ani nebyl cas), tak jsem se domluvila, ze mi ji vychystaji na paletu, daji stranou a druhy den dopoledne vyzvednem. Dnes rano byla vylozene odporna zima a pro jistotu jeste snezilo. Byla jsem tak vymrzla, ze jsem neudrzela ani lehke krabice.

Doma Jarda vylozil ty nejtezsi kusy a sel hned montovat. Ja dostehovala zbytek a dostala funkci "podavac".

Protoze nemame finalni povrch podlah, koupila jsem jenom cast kuchyne. Cela kuchyn se sklada z ostruvku a k nemu linka ve tvaru L. A to eLko jsem koupila. Je to "jen" 8 skrinek a bez spotrebicu jsem v Ikee nechala 50 tisic. Jenom cerna baterie stala 3,5tis., drez myslim do 2tis.... jo a bez desek. To je totiz bajecne tema. V Ikee jsou desky... k dispozici asi tak 3 druhy a jeste kratke. Zbytek je na objednavku asi tak na 50 let. A drahe. Potrebuju jednu desku 4 metry dlouhou a k ni pak na ostruvek metr hluboukou. Takze atyp. Musi tedy nabizet ruzne sirky a delky. V Baumaxu a Hornbachu nic. Tedy... v Hornbachu jedna pekna, ale skladem jenom tloustka 2,8 cm (Jarda chce tlustou), jinak na objednavku za 4-6 tydnu. Boze oni snad jeste pujdou sazet stromy na to! :-((( Tyhle dodaci lhuty opravdu nechapu a silene me vytaci. Ale byla hezka. Koukejte...
Mela krasnou kresbu dreva a i barva se mi libila. A co teprve cena. V Hornbachu nam take vyhovuji nabizene sluzby jako frezovane spoje, olistovani, moznost koupit jakkoliv velky kus bez nuceni koupit celou desku, proste parada. No nic... na objednavku jsou drahe a za dlouho. Vyreseno.

V nejakem "drevakovi" v komercni zone jsme dostali k nahlidnuti vzornik Egger. Vybrana deska patrila k tem drazsim, ale moznost odberu do tydne. A byla moc hezka...


Za 4metrovou desku chteji neco pres 6tis. Vychazi to na desitku za desky pro cast L. Na ostruvek by to bylo cca za dalsich 5tis. Jsem znechucena... :-)) Masiv z dubu vychazel levneji. Ale copak neco takoveho muze byt u nas???

Zatim tedy nemame desky. Snazime se postavit kuchyn, aby z podlahy zmizelo co nejvice krabic a dalo se tu nejen chodit, ale i podlaha lepe schla. Je tu uzasne teplo, nepotrebujeme mikiny a tluste ponozky, psi se povaluji, kde si zamanou, nekrci se v dosahu krbu. Hned, jak najdu chvilku, zacnu sterkovat terasu, abychom mohli fungovat i pres okna.

Mini je skoro slepa. Prvni dny chodila po dome, jakoby mela neco s packama. Jarda ji vydesene sledoval a myslel, ze se jeji zdravotni stav zhorsil, ale ona jen byla nejista prostredim a kdyz narazela do veci, bala se chodit dal. Venku chodila a behala normalne. Dneska uz vesele coura po dome, vi, kde je okno (kde se muze opalovat, kdyz sviti slunce), kde ma pelisek, kde vodu a granule.

Zitra rano musime odvezt zbytek veci ze stareho, dodelat kuchyn, uklidit, budou se montovat stropni svetla a venkovni reflektor na prijezd k domu (huraaaaa!!!), takze uz mam pripravene lustry a jsem nazhavena, jak to bude krasne. :-)

Tak snad nashromazdim nejake prezentaceschopne fotky, ktere Vam sem budu moci dat. :-)))

Dobrou noc, ja jdu vylit vysousece a odpadnout. ;-)

Komentáře

  1. Tedaaaaa, vy byste si fakt zasloužili lázně. Za ty výkony, odvahu ........
    Na takový hurá akce jsem asi srab a pohodlná. A manžel by do toho se mnou taky nešel :)
    Ale zase budete mít na co vzpomínat. Jednou zůstanou jen ty hezké a dobrodružné vzpomínky.
    Ale je to teda mazec. Už se těším na fotky. Spíte všichni v jedné místnosti?
    Přeju, ať vám to odsejpá podle představ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helco, me by stacilo se vyspat. :-)))
      Kdyz clovek nemusi, muze se tomu vyhnout. :-)) My nemeli na vyber. :-)))
      Nespime. Deti v obyvaku a my si zprovoznili loznici. Dokonce mam v satne pojizdny stojan na obleceni a ulila jsem si tam jeden regal. :-))) Co vic si prat? :-)))
      Dekuju! ;-)

      Vymazat
    2. To mi je Luci jasný, že když není na výběr, tak se nedá nic dělat. A jak píšu. To horší se časem zapomene a děti si užijou bojovku.... Našim by se to určitě líbilo. A bude už jen lépe....

      Vymazat
    3. Presne. :-)) Pak se tomu budem smat. ;-)

      Vymazat
  2. Dopadlo to dobře, tak jsem v klidu :) Montáž kuchyně byla moje oblíbená část stavby-z 2D (krabice) udělat 3D ... Když jste přežili tohle, přežijete už všechno ... my vzpomínáme, jak jsme chytali dešťovku a nádobí jsem myla pod okapem...tábor přežití :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam zatim na spinave nadobi pytel a cekam na vikendove spusteni vody. :-)) Konecne vyhoda velkeho mnozstvi nadobi. :-)))

      Vymazat
    2. Take nemuzu najit pracovni desku v nejakem slusnem dekoru a hlavne za normalni cenu... Ale u me to nespecha zatim :-)

      Vymazat
    3. desku jsem chtěla odstín titan-prostě šedou a sehnala jsem v OBI, linku mám Ikea

      Vymazat
    4. Ty v OBI nevypadaji vubec spatne :-)

      Vymazat
    5. Holky, jeste vecer jsme vybrali desku v Obi. :-)) Dneska to budem svazet. Mame tu po okoli nekolik Obi a v kazdem maji par ruzne dlouhych kusu. Je nutne to svezt dohromady a nechat udelat vyrezy a spoje na jednom miste.
      Prekvapilo nas, ze jich maji v Obi snad vic nez v Hornbachu. Vybrala jsem dekor, u ktereho uz maji jen zbytky (samozrejme :-)), jmenuje se BOROVICE ANTIK a je nadherny. Dokonce je hrubsi jako prave drevo, i kdyz je to laminat (me nadseni mozna opadne pri udrzbe :-))), ale tesim se na ni. Kuchyn uz skoro stoji, shanime spotrebice (hlavne indukci), drez i baterie koupene. ;-)

      Vymazat
    6. Tu borovici jsem videla hned pro vas :-) vyber proti jinym opravdu nekde jinde. Obi mame tak 80 km, ale vyplati se nam tam pak zajet.

      Vymazat
    7. Wau,tak ta borovice antik vypadá uplně bomba. Myslím,že jelikož je to lamino,tak se bude udržovat v pohodě, i ten dekor vypadá celkem prakticky ;-)

      Vymazat
    8. akorát budete ji zas nějak nadstavovat? Vidím akorát hloubku 60 cm :-) nebo opět na stěnu přijde taky kus, aby se to vyrovnalo? ;-)

      Vymazat
    9. Beeeee beeee! Borovice nebudeeee.... :'-(((
      Obi nabizi nektere dekory i v hloubce 65 cm. Vedeli ste to? No...a borovici ne. :-/
      Vzali jsme tresen. Nastesti neni typicka. ;-)

      Vymazat
    10. listy k podlaze taky v OBI...objela jsem pul sveta a az tam sehnala v odstinu nasi podlahy a 125 Kc/ks

      Vymazat
    11. Hani, ty mam nastesti vyresene. Davam proste vsude bile. :-)))
      Ale zaciname v tom Obi koncit necekane casto. :-))

      Vymazat
  3. Takže to nakonec všechno dopře dopadlo. Gratuluju! Jste živí, zdraví a jak bude kuchyň a voda, tak i spokojení. Všechno ostatní si nějak sedne a postupně se dokončí. Já myslím, že nejvetší bojovka je to pro děti, ty to určitě baví, i když nemají 100% komfort. Ale co, je to jen na chvíli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, Slavko! :-) Zatim zijem! :-)))
      Jeste musime pro posledni veci do stareho (melo by to vyjit na 1 dodavku), ted rano tam pojedeme. Uz mam vzdycky depku, kdyz se tam musi. Nechce se mi tam, je toho uz na me moc. Ale jsou tam prevazne kytky na terase, ty me donuti, mam k nim citovy vztah. :-))
      Deti to bavi, akorat pri cisteni zubu se pri plivani pasty do zachoda porad ptaji, kdy bude umyvadlo. :-))))
      Je tu teplo, najednou zimu vnimame jinak. Ted maji prijit mrazy a (jakmile vyresime vodu) a my budeme v klidu. Ve starem prisla hysterie, hromadne nakupy briket, vysilujici tahani nahoru do kopce, vsude bordel, priprava tepleho obleceni... Tady? Klid... :-)

      Vymazat
    2. Pořád lepší záchod, než nic.:-) I nad záchodem se dají spláchnout ruce, dyk o co jde. Tak to teplo je super. Já si taky chrochtala, včera celý den topilo jenom sluníčko (máme okna, co mají vyšší prostupnost a "topí"), takže až někdy v 8 večer jsme hodili polínko do kamen.A koukat ven na tu krásně modrou oblohu a namražené stromy, je prostě k nezaplacení! No a dneska ráno skoro -10! Čekám na tu kuchyň, já mam naplánovano a taky se teším, až to dovalíme. Zatím v nedohlednu. Až bude podlaha. Teď jsme -22 cm pod úrovní podlahy, takže konečně si dokážu představit, jaké to je být malé dítě, co mu visí nohy dolů, když sedí na záchodě, a do umyvadla to má jak do korýtka... A dneska na rehabilitaci mi fyzio říkala, že si mám nahřívat záda ve sprše, tak jsem jí vyprávěla, jak napouštím vanu trubkou z umyvadla, že to asi jen tak nepůjde... Docela se bavila, já už míň.

      Vymazat
    3. No to urcite! Chrochtam blahem. Uz se nemusim bat napit. :-)))
      :-)))) to hodne lidi proste nepochopi... :-)))

      Vymazat
  4. Taky jsem zklamana z nabidky pracovnich desek v ikei. A o to je to komplikovanejsi, ze je maji sirsi nez ostatni a ty bezne na ikea kuchyn nesedi. Nam ji asi udela nas stolar... a bude :) tak se drzte a tesim se na gotky z domu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A navic dodani... :-/ Vsechno na objednavku na x tydnu. Jaky smysl ma, ze si clovek kuchyn odveze hned, kdyz na desky ceka mesic. :-/ A na velmi drahe desky.
      Prave vymyslime, jak (opet) nainstalovat klasickou 60 na Ikea skrinky. :-))) Meli jsme to tak i na starem (deska z Hornbachu) - na postavene spodni skrinky se postavil nejdriv obkladovy panel (lamino, tloustky asi 18 mm) a teprve pak se prirazila pracovni deska. Lamino potrebne cm nahnalo. Presah byl mensi. ;-)

      Vymazat
    2. To je dobry napad :) akorat ja za pracovni deskou budu mit je zed :(

      Vymazat
    3. Tak to je blby... tam neni kde to nahnat. :-))

      Vymazat
  5. Vy mi intenzivně připomínáte mého manžela, ten taky zjišťuje, že nemá vruty, až když vytahuje vrtačku,a přitom ví dva týdny dopředu, že bude vrtat. Pro mne, která objednává obklady a pracovní desku dva měsíce předem a ještě se bojí, že nepřijede včas, je váš blog tak trochu thriller v přímém přenosu. V každým případě jste hustí, že jste se tak hecli a evidentně to vypadá, že to ustojíte. My taky žili na stavbě - čtyři roky, naštěstí se nám tenkrát děti teprve rodili. Při představě, že nám ty tři zvířata lítají v tom všudypřítomném prachu a špíně a všude to roznáší, se mi ježí všechny chlupy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))))
      Ja bych desku klidne objednala predem, ale nikde jsem si nevybrala. :-)))
      Pak, kdyz uz clovek musi, vzdycky neco vybere. :-))
      Ja zase spatruju vyhodu v tom, ze uz deti samy behaji, da se jim neco vysvetlit a jsou celkem samostatne. Uplne mimino je v pohode, ale jakmile chteji batolata lezt v tom prachu po zemi...
      :-))))
      Ted tu proste vsichni zijem "na prasaka". :-)))) ;-)

      Vymazat
  6. Obdiv, Já se po pěti letech tak těšila do nového, že jsme jednou přespali na baráku a už jsme tam zůstali, neměli jsme kuchyň, funkční záchod a teplou vodu, ale byly podlahy, takže jsme se koupali ve venkovním nafukovacím bazénku a vykonávali potřebu do kyblíku a šup na kompost :-)) no naštěstí jen týden. V technické místností byl pomyvací koutek a kuchyň byla až po třech měsících a to máme jen jedno dítě a bylo teplo, takže smekám ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V byvalem dome jsme byli bez vody a jimky asi mesic. :-))) Dneska se tomu smejeme, ale bylo to neco. 1 dite, 2 psi a horky cervenec. :-))
      Vzdycky neco chybi, dulezite je se z toho nezblaznit. ;-) :-))

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s