Přeskočit na hlavní obsah

4.2.2018 - Bagr, přípojky, čerpadlo, ...

Pěknou neděli!

Dnes bylo krásně, že? Alespoň tady u Prahy. Svítilo slunce. Bylo sice kolem nuly, ale když se sedělo doma za oknem, bylo až horko. :-)))

Včerejší sobota byla jasně naplánovaná a opět se po..., co se mohlo... Už jsme ani nehnuli brvou a prostě dřeli. Co jiného taky... hroutit se můžeme pak.

Hned ráno na devátou měl dorazit bagr. Vyjeli jsme dřív, abychom uklidili bordel na pozemku (a že ho je, zedníci to prostě mají "jak jim to vypadne z ruky, tak to nechaj"). Tak nějak jsme nevěděli, kde začít. Jižní strana s terasou mi přišla jako dobrý nápad pro začátek. Bagr začne tam. Vykope díru kolem vrtu na skruže, a cestičky pro vedení vody a elektřiny od studny k domu. Pak rozhrne štěrk po terase, všechno zarovná a přesune se k přijezdu, kde vykope vedení pro dřenážní trubky, díru na jímku a vedení kanalizace, vody a elektřiny. Pak to krásně zarovná, vysypeme štěrkem, já navozím kytky, všude je zasázim, zaparkujeme přímo u vchodu a všechno bude krásné.... úplně jsem to viděla...

A pak to začalo. Bagr dorazil v 10. Uklidit pozemek nešlo, všude bylo šílený bahno, milion věcí, zima... vlastně ty věci ani nebyly kam dát. Máme nějaký malý pozemek... nebo velký dům? :-)))  Na desátou už jsme ale měli být někde asi o 50 vesnic dál - vyzvednout novou revizi pro ČEZ. Taťka zatím odvez mojí sestru k nám, kde celý den hlídala naše děti, a my se snažili bagristovi vysvětlit náš plán. Půlku rovnou smetl ze stolu, že to nejde. Volná plocha pozemku kolem domu je ve tvaru L, kde v tom rohu je halda štěrku a vedle ní halda písku. Takže není kam dávat ty tuny hlíny, které bagr vykope. A když už by bylo, bagr se pak nehne. Začala se tedy kopat díra kolem studny a my rychle vyjeli pro revizi. Po cestě zpátky ještě zastávka v Obi (už ani nevím pro co, sorry, byla jsem tam ten den asi 4x) a v elektru (taky nevím, čekala jsem v autě) a ještě v koupelnovém centru. Pak telefon. Bagr nemůže udělat napojení rygolu k domu. Kolem celého domu je vodní příkop a pokud to prokopne, zavalí se všechno vodou. Znovu rychle do Obi pro kalové čerpadlo a hadici. O 2.700,- lehčí letíme na stavbu.

Čerpadlo jsme v životě neviděli, takže krátké seznámení (= poškrábání se ve vlasech), zapojení a metodou pokus-omyl se snažíme odčerpat vodu z příkopu. Začíná sněžit.

Já jedu s taťkou znova do Obi pro sádrokarton, šroubky a sádru, abysme obložili wc nádržky v obou koupelnách. Protože došly peníze, kupujeme sádrokarton jenom na 1 nádržku a už teď to vypadá, že bagr dneska jede na sekeru. Po příjezdu na stavbu se dozvídám, že by bylo dobré do nových příkopů rovnou pohřbít hadice na vodu a chráničky s kabelama, aby se to zahrnulo a uklidilo. Pak teprve můžeme bagrovat dál. Díra na jímku dneska asi nebude. Sakra.

Nechávám taťku pracovat a z dálky vidím na terase Jardu, s hnědýma teplákama a hnědýma botama, béžovou bundou (všechno mělo původně úplně jinou barvu). Vyrážím opět směr Obi. Kabel mají. 51,-/m. Tyjo. Potřebuju 25 metrů. Tak teď už jsme fakt bez peněz.

Když přijedu na stavbu, Jarda je zepředu mokrej. A před mýma očima ho o pár minut déle čerpadlo při pokusu ho znovu zprovoznit zlije ledovou hnědou vodou z příkopu znova. Normálně bychom se po téhle věci rozvedli, někdo by asi umřel a pár věcí by začalo hořet. Dneska... Jarda se na mě podívá a jede dál. Až do večera. Prostě na vztek a hádky není čas.  Čerpadlo se seká, hadice se láme a nejde přes ní voda (a to jsme vzali tu nejtlustější). Nakonec to Jarda vypiluje a přesně ví, co má dělat, aby čerpadlo jelo. Povede se mu odsát všechnu vodu na jihu.

Bagr rozkope úplně celou jižní stranu, zůstávají stát akorát břízy. Pár dní před stěhováním to moc nálady nepřidá. Díra na jímku samozřejmě neni. Musí se zasypat pískem ty hadice a chráničky, pak teprve to bagr pohřbí a může se dělat dál. Bagr odjíždí, nemá co dál dělat.


Do toho všeho nám po domě celý den běhá instalatér (zapojuje kotel na podlahové vytápění a všechny okruhy) a elektrikář (dokončuje rozvodnou skříň u vchodu a pomáhá venku s kabelama) a taky se dělají omítky.

Večer už nikdo nemá sílu ani mluvit. Jedeme domů jak zpráskaní psi. Hotovo není skoro nic. Vlastně se toho dneska udělalo hodně, ale většina věcí tak trochu neviditelně. :-))

Dneska to na nás sedlo. Nikdo nebyl schopný dělat víc než "přežít", já akorát objela pár obchodů, co bylo třeba.

Tenhle víkend by měl být poslední v našem aktuálním domě. V novém domě nejsou omítky, není voda (vodař, naplánovaný na čtvrtek 8.2.2018, zrušil příjezd kvůli mrazům - odloženo na neurčito), není odpad, nejsou podlahy (tenhle týden je budou brousit), není topení, vlastně není elektrika, není dodělaná střecha....

Začala jsem aspoň dneska prát, zítra začnu pytlovat věci, které nepoužíváme denně, sklízet dekorace, prát další várky, shánět lidi na stěhování a přemýšlet, jak tam vlastně přežijem...

Zbývá nám asi 5 dní....

Komentáře

  1. zachrání vás jen karavan, škoda, že ho nevlastním, půjčila bych vám ho :( tuhle dřinu co není vidět znám, prsty jsem měla ubroušený a návštěva pak kouká, na vyštukovanou zeď, že to je snadný...a těch peněz a hodin dřiny na podzemních sítích, to by člověk brečel...nám jeden den zapršelo a vše vykopané se sesulo a roury na odpad a dešťovku odplavaly...to bylo čiré zoufalství, kopali jsme to ručně v listopadu. Od té doby vydržím vše :D Utěším Vás: od teď se to bude už jen zlepšovat, práce pokračují a hýbe se to! A manželství to posílí-společné utrpení sbližuje. Ať Vám klapne Čez i voda, pak už se to dá přežít :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kde složíme hlavu je to nejmenší. Kam dáme všechny ty věci? :-))
      Tak to by byla asi moje konečná... Kopala už jsem spoustu věcí a je to šílená dřina, beru bagr, co to dá. :-))
      To je pravda, právě se odrážíme ode dna... :-) ;-)
      Díky.

      Vymazat
  2. Jéje,tak veci v domecku preziji a vás snad nekdo na par dnů z rodiny vezme pod svá křídla ;-) držím pěsti!

    OdpovědětVymazat
  3. Mame volnou maringotku, kdyby bylo treba, se zavedenou vodou i elektrinou, ale uprimne, v tehle zime byste museli furt topit,aby se tam dalo fungovat. Doufam, ze vas nekdo z rodiny prijme... A nezoufejte, furt to jde dopredu, akorat plany se nekdy musi preplanovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Slávko, teď už snad nebude potřeba... To dáme! :-))

      Vymazat
  4. věřím že to dáte... potřebujete jeden funkční záchod, jeden zdroj vody a jeden zdroj tepla. To je myslím reálné, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Rozinko, do víkendu je to tam! :-)) Teda asi kromě vody. Ale ta jediná se dá dovážet. ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s