Přeskočit na hlavní obsah

15.7.2017 - V pondělí nebo v úterý

Abych to vysvětlila... sehnat firmu v sezoně je prakticky nemožné. Neobtěžují se ani zpracovat nabídku na zaslanou poptávku, natož provést nějakou práci. A tak nám zbyly firmy na stavbu dvě. Slovy dvě. První firma je ochotná začít prakticky ihned. Přetahuje ale náš rozpočet o 200 tisíc. Druhá firma požaduje položkový rozpočet (= někdo si dá tu práci a spočítá nám, kolik je potřeba cihel, překladů, betonu, armatury, .... za 3 - 4 tisíce a cca do týdne a půl), pak je teprve schopna nám nacenit základy plus zdivo (také v nějakém časovém horizontu) a je více než pravděpodobné, že cenově skončí jako ta první firma nebo to ještě přešvihne. Měsíc v háji a máme nejspíš stejnou cenu a hledáme časovou skulinu v jejím napjatém harmonogramu, aby se mohlo začít stavět. Pak ztratíme nervy a půjdeme žebrat k první firmě, která už bude mít další zakázky a možná se "utrhne", ale bude to stát něco navíc. :-))) Bááááájo.

Donese se k nám zpráva, že noví kupci našeho domu už mají vyřízenou hypotéku. Velmi je ovšem rozčaruje zpráva od nás, že se vystěhujeme tak na konci října. Nastává ticho a přemýšlení, jestli jim to za to stojí.

My bereme první firmu (ty dvě stovky musíme nahnat jinde) a se slibem, že v ponděli nebo v úterý dorazí bagr se konečně uklidníme.

Je ale nutné zkontrolovat oplocení pozemku, zda je vůbec správně. Uženu místního geodeta a ten již třetí den na místě zaměřuje. Vše vysvětlí, ukáže a my jsme připravení.

Aktuálně ještě napjatější rozpočet mne donutí přemýšlet nad úsporami. Původně plánovaný betonový plot kolem celého pozemku nyní padá a přesouvá se pouze na dvě uliční strany. Zbývající dvě strany k sousedům zůstane plot pletivový. Ten aktuální je ovšem zničený od zvířat. Na našem pozemku totiž tábořila lesní zvěř. Často tam byla patrná vyležená místa. Sloupky ale, byť pěkně zrezlé, hodlám použít i do budoucna. V plánu je speciální barva na zrezlé povrchy, nové pletivo a stínící textilie, která z 90% zamezí nechtěným pohledům. Vysázená zeleň po celé délce plotu už vše jen pojistí. A máme tu hned úsporu 50 tisíc.

Snaha o dosažení co nejnižších cen mě pronásleduje ve dne v noci. Potřebuji do domu zařízení a postupné dokupování nepřipadá v úvahu. Nebude z čeho a jsou to velké položky. Jen 40 tisíc dělají základní pohovky do obýváku. Šatní skříně jsou kolem 60 tisíc do celého domu. Příborník do jídelny, kterým jsem vyřešila snížení množství skříněk v kuchyni, vyjde na dvanáct tisíc. Kde jsou matrace, komody, nové postele pro děti atd.

Ale zpátky k zahájení stavby. Je nutné na pozemku vytrhat nějaké náletové dřeviny. Pokusím se jich tam zachovat co nejvíc alespoň po obvodu. Miluju stromy, jakékoliv. To mi na nových zahradách strašně vadí. Absence vzrostlých stromů. Jen holý trávník, občas thuje. Takže určitě zůstávají dvě břízy, které budou oddělovat dětské hřiště, javor na severní straně a vrbu ve tvaru obřího keře ještě přeměřím. Ráda bych si tam přesunula svojí třešeň Sakura, která už má čtyři metry a kořeny do sousední vesnice. Nebojím se převozu, kdy pojede jako opilý spolujezdec vykloněná z okýnka a nejspíš s ní smetu všechny značky při cestě, ale vykopat jí bude opravdu oříšek. :-) Objednány jsou další dva stromy. Které obdivuju už roky a dalo mi velkou práci vůbec zjistit, co jsou zač a pak vypátrat, kde je sehnat. Mladé listy jsou vínově červené, později tmavě červené až fialové (taky už to u té šedé fasády vidíte jako já? :-)). Na jaře je přímo obsypaná růžovými květy. Je to neuvěřitelně zdobný strom, v monotónní zeleni se absolutně vyjímá. Jeho jméno? Prunus cerasifera Nigra. Budou to stěží metrové klacíky, ale roční přírůstek je 30 - 50 cm, končí u zhruba osmimetrové výšky.  Tak, proto tak nesnáším živé ploty - budou plnit svojí funkci až mi bude osmdesát, snad se dočkám brzkého potěšení ve formě růžového jara.




Tím jste určitě pochopili, že jakmile bude zdivo, já zahajuji terénní úpravy a práce na zahradě. :-)))) To už totiž bude září. Kdo někdy stavěl, tak ví, že pokud se neudělá trávník (nechá se to na jaro), máme tu brodění se v bahně celou zimu. A protože naši psi bahno milují, plaší se v něm, nekonečně dlouho se v něm honí a nakonec dorazí k domu dvě zabahněné koule, je nutné bahno eliminovat. Začnu tedy pracovat na zahradě prakticky ihned, jak to bude možné. Navíc si ušetřím čtrnáctidenní zákaz vycházení při klíčení nové trávy. Samozřejmě musím vše naplánovat tak, aby zrovna nebyl měsíc sucha a horka, protože stavba bude ještě bez vody. Vidím to tak, že ráno vyklopím děti ve škole a školce a pojedu se se psy zřídit na pozemek. Celá zabahněná je pak vyzvednu a pojedeme domů se najíst. :-))

Ještě stále nemáme nikoho na střechu, nikoho na podlahové topení, nikoho na vylití podlah, na omítky, na rozvody elektřiny a vody a fasádu. :-))) Tak mi držte palce. Nejdu shánět, jdu spát, ale zítra jdu na to. ;-)

Komentáře

  1. Ahoj... tak jak to tak čtu, jsme na tom stejně :-D My tedy rekonstruujeme starý dům v památkové zóně, ale je to dům krásný, funkcionalistický. Jsme na tom podobně, firmy nemáme (snad jedna stavební příští týden nastoupí), rozpočet máme velmi nízký a zahradu už mám z části zrealizovanou... Držím palce a budu se velmi těšit na další inspirativní fotky a články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jste trochu dál, už Vám to stojí. :-)))
      Firmy přes léto nekomunikují, zažívám to poprvé (chtít něco po někom v sezóně) a je to fakt síla. Vlastně nejvíc se nám vždycky uleví, když někoho uženeme a ten slíbí, že to udělá. :-)
      Na zahradu se vrhnu v září. Ráno dám děti do školy a školky a půjdu se rejpat v hlíně. Pěkně v klidu. Hodlám stihnout základ do zimy. :-)
      Děkuju moc za milá slova. :-)

      Vymazat
  2. Moc vám fandím a nad vaším rozpočtem se potutelně usmívám, my s manželem měli jasnou představu o tom, jak dům postavíme bez dluhů a hypotéky a nakonec jsme si byli nucení hypotéku vzít, peníze došly a ještě nám spoustu věcí chybí :-) bydlíme, zařizujeme a hlavně se snažíme spoustu věci dělat svépomoci :-) držím pěsti a spoustu nervů se řemeslníky .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) My se také usmíváme. :-) Bylo by to reálné, kdyby nebyla sezóna a byl čas. Pokud uženeme jednoho z dvaceti, v nejbližším termínu a nikdo jiný ani neodpoví na poptávku, na smlouvání o ceně moc prostoru není. Rozpočet pak rychle stoupá. Máte proti nám jednu velkou výhodu - umíte dělat svépomocí. Já se to teď teprve budu učit. Bude to takový rychlokurz.
      Děkuju moc za podporu a palce se budou hodit nám i Vám! ;-)

      Vymazat
  3. My jsme původně taky plánovali ploty všelijak, ale nakonec jsme zjistili, že nejuniverzálnější je obyčejné pozinkované pletivo. Do čela zahrady směrem do ulice jsme teda dali gabionové sítě, ale jinak máme klasické pletivo. My na to nevidíme, protože tam máme vysázené túje a ovocné stromy a soused si taky nestěžuje.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s