Přeskočit na hlavní obsah

26.6.2017 - Tak už?

Dnes jsem si vyjela - jako každý týden - na stavební úřad. Tentokrát jsem tam ale nejela úplně bez informací. Protože měl někdo minulý týden dovolenou, oběhla jsem minulé pondělí ostatní kanceláře, včetně asistentky a pozjišťovala fakta. Všechny doručenky se vrátily. To je dobré. Bohužel nějaká brzda si nevyzvedla poštu, a tak bylo oznámení doručeno fikcí (= po 10 dnech válení dopisu na poště ho pošťačka nakonec stejně hodí dotyčnému do schránky. Chápete to???). No a od té doby plyne našich oblíbených 15 dní na odvolání. Všechno to vyprší 1.7. Je to samozřejmě sobota. Takže 3.7. si domlouvám termín příjezdu pro razítko, že můžeme stavět. Musí se ale počkat na páteční poštu a na poštu se chodí v jednu, tak ve tři si teda zavolejte, no snad ve čtyři by to mohlo být.... bože bože božéééé.

Mezitím jsme neměli do čeho píchnout a abych se zabavila mezi zánětem zubů a ládováním se ibalginama, dělali jsme rozpočet stavby. Použili jsme k tomu selský rozum a prostě si spočitali jednotlivé plochy stěn domu, odečetli plochy oken a vchodových dveří a vyšlo nám 180 m2 obvodového zdiva. Pak jsme si našli tvárnice Ytong na internetu a spočítali 2 možnosti.

Jedna byla Ytong Lambda 375. Do 1 m2 se jich vejde 6,7 kusu. Na náš dům nám tedy vyšla potřeba cihel 1.206 kusů. Na paletu se jich vejde 24 kusů. Potřebujeme tedy přes 50 palet.

Druhá možnost byla Ytong Lambda 450, kterých se do 1 m2 vejde 8 kusů. Pořád nechápu proč, ale budiž. Potřeba cihel na náš dům tedy je 1.440 kusů. Protože se jich vejde na paletu jenom 18 ks, znamená to, že potřebujeme přes 80 palet.

V porovnání průměrných cen dostupných na internetu vychází 375 na necelých 140tis. a 450 na necelých 200tis. za obvodové zdivo na celý dům..

Další položkou našeho rozpočtu byly vnitřní příčky. Ty jsme počítali úplně stejným stupidním systémem a vyšlo nám, že příček tloušťky 15 cm je 110 m2 a příček tloušťky 30 cm je 30 m2. Tam už jsme byli unavení, a tak jsme cenu nehledali. S úvahou, že rozhodně musí být levnější než obvodové zdivo, jsme šli spát. :-))

Tímto způsobem jsem zadala poptávku na epoptávka.cz na stavbu obvodového zdiva a základové desky, kterou jsme ještě nepočítali.

Pak jsem našla pěkný kalkulátor na výpočet ceny oken. Je to nějaká firma, která má jak kladné, tak záporné reference, ovšem kalkulátor má suprový. Postupně tam zadáváte jednotlivá okna do konfigurátoru, jejich velikost, tvar, možnosti otevírání, barvu, vnitřní mřížky... a ono Vám to pěkně ukazuje obrázek a cenu základního okna i Vašich výmyslů. Po zadání všech oken v domě jsem se dostala na celkovou cenu necelých 170tis. Včetně montáže a dopravy zdarma. Skvělé, máme první cenu na srovnání. Dále jsem oslovila další firmy v okolí nabízející okna a zasílala jim na vyžádání tento detailní rozpočet.

Při hledání jímky, po které by šlo jezdit autem, abychom ji mohli dát k vjezdu a nečuchali to při koupání v bazénu, jsem narazila na bazény. :-) Normální samonosná 8kubíková jímka stojí kolem dvaceti tisíc. Ta, po které se dá jezdit, stojí 46 tisíc. Takže hledám jiné místo a skřípu zubama. Ale abych se vrátila k těm bazénům. Firma, která nabízí ty jímky, nabízí také bazény a kompletní příslušenství. Tedy bazény ve formě plastových van. Plastové bazénové vany nemají úplně skvělé reference co se týče trvanlivosti a odolnosti, ale pořád vydrží déle než předražená bazénová folie a nestojí ranec jako sklolaminátové bazénové vany. Vlastně stojí méně než polovinu oproti sklolaminátu. Tato firma je nabízí v balíčku úplně se vším (filtrací, skimmerem, solinátorem, vnitřními schody a dokonce světly) za akční ceny. Takže jediné, co musíte udělat Vy, je připravit základovou desku z betonu na dně díry. Připravíte základovku, přivezou bazén, položí se do díry, zapojí technika a vy si pak vyberete, jestli budete složitě obetonovávat nebo fikaně použijete keramzit (Liapor). Zábavu při betonování si jistě každý umí představit. Keramzit mě však absolutně nadchnul. Prostě to kolem stěn bazénu obsypete hnedými bobky, po 30 cm hutníte lehkou vibrační deskou a hotovo. Zvládne malé dítě. Navíc má výbornou tepelněizolační funkci. Co víc si přát? :-)))










Ze začátku asi na zastření rozpočet moc nebude, tak si musím dát pozor na listnaté stromy a keře v okolí. :-))

No ale abych se dostala k té zprávě dne: ZA TÝDEN MÁME STAVEBNÍ POVOLENÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!!!
Tedy, když se zase něco nepo. A víte co? Nemáme domluvenou žádnou firmu na stavbu. :-))) Takže my jdem shánět. Těšit se budem pak... ;-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s