Přeskočit na hlavní obsah

24.8.2017 - Cihly

Hezký čtvrtek!

V pondělí přivezl kurýr zásilku. Byl to vzorek lina k zapůjčení. Musím ho do týdne vrátit. Ale asi se s ním nerozloučím. Uznejte sami, není úúúúúžasnýýý????


Jsem z něj opravdu nadšená. Je to značka Woodmark, odstín Cardassian 554. Má úplně přesně požadovaný odstín i kresbu dřeva. Jediné, co mě trochu zklamalo, je hrubost. Naše aktuální lino (ta podlaha pod ním) není hladké, kresba dřeva je na něm vidět i cítit a když se podíváte proti světlu, vidíte různé drážky a čáry a suky v nepravidelných intervalech. Prostě jako opravdové dřevo. Vzorek nového lina je taková rohožka. Hrubé struhadlo. Nic víc. Mohli si dát tu práci a vytlačit do něj nepravidelnou strukturu, ale nedali. :-/

Takže asi sklopím uši a stejně ho vezmu, protože jinak je dokonalé... Jsem asi rozmazlená tím aktuálním...

V pondělí se natavovala izolace. Měla by to být hydroizolace a izolace proti radonu, ve dvou vrstvách kvůli střednímu riziku. Když jsem se dneska ptala, jestli kluci měřili rozdíl výšek na základovce, řekli, že si mysleli, že bude tak 6 cm, ale je to mezi 1 a 2 cm mezi jednotlivými rohy. Celkem slušný výsledek na takovou plochu. Tak snad to bude dobré.

Včera dopoledne pěkně svítilo slunce a já měla chvíli jen pro sebe. S představou prohřátí celého těla bez následků (na konci srpna už to moc neopaluje) jsem si užila asi hodinku na plném slunci přes poledne. Večer jsem svítila jak žárovka, muselo to být vidět i z družice. :-)))) Už dlouho jsem se takhle nepřismahla, to Vám tedy řeknu. Takže dnes jsem zůstala u volnějšího oblečení a pomalejších pohybů.

Na stavbu dnes dorazil náklaďák s cihlami. A protože by se klasický velký u nás neotočil, vozil to menší s rukou, co se vždycky půl hodiny vytáčel, aby k nám mohl zacouvat a vyložit. :-) Mezi jednotlivýma vykládkama byla cca dvouhodinová pauza a nikdo nechápal proč. :-)) Chtěli cihly přivézt všechny najednou, ale prostě je není kam složit. Dům je skoro přes celý pozemek. Jen pro představu... tady je na základové desce 16 palet...


Odhadovali jsme, že by se to vedle vešlo ještě dvakrát. Ale víc ne.

Tohle jsou přivezené typy cihlel:

Tzv. "pětačtyřicítka" (450) je na obvod a nepotřebuje zateplení. Tepelný odpor má udaný 5,84 (R u) a 5,42 (R dry) m²K/W, součinitel prostupu tepla 0,179 W/m2.K a neprůzvučnost 44 dB.

Trochu jsem se při tom opisování zapotila. :-))

"Třicítka" (300) je na vnitřní nosné příčky, které měly hlavní funkci oddělit zvukově jednotlivé zóny domu, ale nakonec se budou hodit i jako popora střechy, protože si s tím zatím nikdo neví rady. :-/

Zítra se začíná zdít a ve středu by měl dorazit odhadce okouknout už skoro 1,5 metru vysokého zdiva. Byl na pozemku poprvé dnes, převzal všechny dokumenty a ještě odpoledne se vrhl na přecenění.

Abych to vysvětlila... Bance byl předložen malý projekt domu, který byl menší než ten, co stavíme. Tudíž je teď nutné udělat nový počáteční odhad, aby se vycházelo z reálné hodnoty. Navíc jsme změnili odhadce. Když někomu platíme za práci, očekáváme, že se jí bude věnovat, a původně vybraný odhadce (vlastně nebylo co vybírat, jediný nebyl na dovolené a zvedl telefon) nepracoval v časovém intervalu, který bychom si představovali. Tenhle bude. Doufám, že mou vírou neotřese hned při první spolupráci. Další výměna odhadce už by v bance asi neprošla. :-)

Děti se honily mezi paletami, já si fotila kdejakou blbost a z vedlejší pastvy nás sledovala Zebra a Zorro. Zorro vypadal, že vidí, ale Zebru jsme podezírali, že nevidí lautr nic a Zorro je vlastně vodící kůň. :-)))
Základová deska se postupně zaplnila paletami a my dostali hlad, tak jsme jeli domů. Navíc jsem musela připravit všechny podklady odhadci, zavolat na ČEZ ohledně dočasné přípojky, protože na oficiální připojení do 15 měsíců jaksi nemáme čas, a vymést večerní Ikeu. :-))) Ten béžový ušák... ten bude můůůůj....

Těším se na sobotu. Bude schůzka s elektrikářem u nás doma, na pozemku se střechařem a už tam pár řad snad bude. Jupíííí!


Komentáře

  1. fakt vás obdivuji, jen si říkám, že všichni co se stěhují do nevyzrálého domu jsou dle mě velcí odvážlivci, vždyť jen beton zrál cca 5 týdnů a pokládači odmítali pracovat na nedozrálém. Nemluvím o omítkách....Jinak jste fakt dobří, vše tak naplánované, tak ať to stihnete!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...nebo zoufalci, co nemají na výběr. :-)))
      Máme v plánu nejdřív udělat omítky a pak vylít podlahy. Obklady už budou za běhu. Moc jich tam stejně není, nejsem vyznavačem obkladů v koupelně a v kuchyni budou jenom proto, že mě uchvátily, jinak bych je tam neměla. :-)
      Je možné, že to ze začátku bude trochu industriální. ;-)

      Vymazat
  2. my vylévali podlahu taky po omítkách a párkrát jsem musela zdi brousit jak to vycáklo až na ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se právě bojim. :-) Taky jsme to tak dělali a měli už z nudy i vymalováno. :-))) Byl to pak opruz opravovat. :-))

      Vymazat
  3. Jako vzorek je to určitě pěkné. Odkud to máte? Já jsem nedávno obešel snad všechny stavebniny a hobby markety a nedokázali jsme si se ženou vybrat. Já mám pořád v hlavě parkety, ale to vyjde na strašný balík peněz. Tak fakt nevím, jak se z toho nakonec vylžeme. Ale určitě to bude nakonec vypadat moc pěkně. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s