Přeskočit na hlavní obsah

8.2.2017 - Světlo na konci tunelu

Uplynulý týden se událo spoustu věcí. Hlavně ke konci týdne. Válku s obcí můžeme vypustit, protože vše je podle úřadů platné, a tak není jediný důvod, proč nespustit stavební povolení spojené s územním rozhodnutím. Je možné, že se obec v rámci možnosti vznesení námitek během řízení pokusí vše zhatit, ale bohužel... :-)) Nemá jediný trumf v ruce ani podle právníka, ani podle stavebního úřadu a ani podle stavebního inspektora. Veškeré námitky by měly být smeteny ze stolu. Konečně... Časový skluz už ale bohužel nedoženeme.

Další, momentálně dobrá, zpráva je, že kupci si rozmysleli koupi našeho domu, tudíž nemusím řešit, jaký stan na zahradu koupit. :-)) Dům se prodá později a my se v klidu můžeme věnovat stavbě a postupnému stěhování. Předevčírem už jsem nevydržela a zakreslila potřebné zásuvky a světla přímo do dokumentace. 
Několik dní jsem váhala, že jí nejdřív někde okopíruju, ale pak jsem ztratila nervy a šla na to. Kdyžtak mám na kopírování ještě jednu.

Včera u nás byla na návštěvě tchýně (co se týče její osoby, přijde mi to slovo hanlivé, nerada ho používám, mám ji ráda, a tak začnu psát "manželova maminka"). Ještě neviděla fotky z pozemku, ani místo, ani projekt... Z místa byla nadšená, jak dostupné tam všechno je. Vlaková zastávka je cca 700 m od pozemku, autobusová podobně, v místě jsou dva obchody, škola, školka, dvě minuty na nájezd dálnice a pět minut na tréninky manžela i syna. Přitom je kolem spousta zeleně, hezký výhled na zalesněné kopce. Pak přišla na řadu projektová dokumentace. Rozvržení zón v domě, které se dají v případě potřeby kdykoliv oddělit a odhlučnit, ji nadchlo, také velkorysý prostor a umístění pokoje pro hosty u vchodu pro vzájemně nerušené "spolubydlení"... Potěšilo mě to moc. Vím, že se obvykle okolí moje projekty líbí, přesto s každým novým čekám na reakci se zatajeným dechem.

Dalo mi velkou práci dobře oddělit všechny zóny tak, aby to vyhovovalo našemu způsobu života. Např. příjezd návštěvy obvykle znamená přeskládání půl bytu, omezení témeř veškerého soukromí všech členů domácnosti a překračování osobních věcí nově ubytovaných. Na všechny tyhle aspekty jsem myslela, a tak je pokoj pro hosty hned po levé straně vchodové haly a po pravé straně plnohodnotná menší koupelna, kterou mají hosté k dispozici (také tam můžu ve sprchovém koutě umýt zprasené psy, aniž bych je vláčela přes půl domu :-)). Návštěva se tedy "vylodí" přímo u vchodu, oblečení může vyskládat do skříně a kufry pod postel. Tato zóna se dá zavřít velkými posuvnými dveřmi do pouzdra. 


Další zóna je společenská, kde je jídelna, obývací prostor a kuchyň. U kuchyně je také sklad/špajz, kam může každý na návštěvě také zaskočit, protože jsou tam uskladněné láhve s pitím, alkohol, kartony mléka, džusy, slané věci jako chipsy a tyčinky, brambory a další. Tato zóna je přístupná z východu vstupní halou, u které je pokoj pro hosty a menší koupelna, a ze západu chodbou ze soukromé zóny, kde jsou tři dětské pokoje, ložnice s dvěmi šatnami, místo pro pračku a hlavní koupelna. Všechny zóny budou víceméně stále otevřené, počítá se se zavíráním hlavně v době návštěv pro zachování soukromí.

V soukromé zóně jsem ještě dlouho řešila jak oddělit ložnici od dětských pokojů. A tím nemyslím jen pro případy plnění manželských povinností, ale i z druhé strany - v případě hluku od dětí. Nějak jsem si nedokázala představit (s představou jsem nemusela daleko, momentálně je to na denním pořádku), že posloucháme do noci záchvaty smíchu nebo veselé pobíhání po domě od šesti ráno. A tak se mi povedlo vytvořit ještě malou soukromou zónu rodičů (posuvnou stěnou) v naší soukromé zóně. :-)) V aktuálním domě máme na jednom konci domu dětské pokoje a na druhém ložnici, ale ráno si děti v pokojích nehrají, jdou se honit a dělat kravál do jídelny a obýváku, u kterých je přímo ložnice. A to by člověk vylétl z kůže dřív než otevře oči. 










Těch problémů k řešení bylo opravdu hodně. Nechtěla jsem si připustit, že by něco nešlo a smířit se s tím, že si holt zvykneme. Stavím dům pro nás a nám by měl vyhovovat, nepřipadá v úvahu, že tam něco bude špatně řešené. Strávila jsem nad projektem a jeho překreslováním přes půl roku. Jiné nároky má bezdětný pár (a také naivní plány, že tak to bude fungovat, protože vůbec netuší, do čeho s dětmi jdou), jiné nároky rodina s malými dětmi, které musí být neustále na očích a mít v dosahu hernu, jiné nároky jsou i u dětí třeba kolem pěti let, celkem radikálně se změní v pubertě... Je velmi obtížné navrhnout dům, který bude vyhovovat ve všech fázích života. Obvykle nejblíže tomu mají bungalovy, kde se nemusí řešit nebezpečné schodiště, odřízlé pokoje v patře, dětské návštěvy narušující soukromou zónu v patře, nebo to nejhorší - neschopnost schody vyjít a dostat se do postele. Já patrové domy právě z těchto důvodů ze srdce nenávidím a hodněkrát jsem byla svědkem hádek, kdo půjde nahoru pro zapomenutou nebo právě potřebnou věc. U bungalovu je vlastně jediná nevýhoda - jeho rozloha. Zasekáte si třičtvrtě pozemku. :-)) I přesto mi to za to stojí. Aspoň nebudu sekat trávu celý den. :-))

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

26.12.2022 - Nový začátek, nový život

 Jsem zpět! :-) Pěkné sváteční pondělí Vám přeju a hlásím se Vám po roce z nového bytu, na startu nové etapy svého života a se čtyřicítkou na krku.  Mám za sebou velmi náročné období, rozvod a několikaměsíční utrpení v podobě hledání podnájmu. Když pominu, že 99% nabízených bytů byla katastrofa a bydlet tam bylo na vypíchnutí obou očí (přesto jsem s úsměvem usilovala s celou frontou zájemců o jejich získání), tak jsem neustále ztroskotávala na tom, že strach majitelů z toho, že to sama se 3 dětma nezvládnu (jako kdyby byl někdo s 1 dítětem schopnější) převládal a po souhlasu s podnájmem na osobní schůzce následoval strohý nesouhlas po sms či mailu z výše uvedených důvodů. :-( Stres a zoufalství bylo natolik vyčerpávající, že jsem doma vždycky padla, nebyla schopná se dospat a rozhodně vůbec nic nepřipravovala na blížící se a nevyhnutelné stěhování.  Blížící se podpis kupních smluv na dům mě stresoval ještě víc, hrozilo, že většinu věcí vyhodíme, sbalíme to nejnutnější a skončíme v něja

4.7.2017 - Posezení

Od včerejška se vůbec nic nezměnilo, ale přemýšlím nad posezením. :-))))) Stále nemáme firmu na stavbu a stále nestavíme. :-))) Co důležitého si ale uvědomuji je to, že rozpočet je více než napjatý. Improvizace bude nejspíš na všech frontách. Venkovní posezení řeším už roky v našem aktuálním domě a předtím na zahrádce u bytu. Prakticky mě neuspokojuje nic kromě hnědo-šedých nebo béžovo-hnědých ručně vyplétaných pohovek z umělého ratanu pro minimálně osm lidí, k tomu sladěná minimálně čtyři lehátka, všude polštářky, plédy, ratanové lucerny, zavěšené lampiony, radost pohledět... Cenově se to ale pohybuje kolem šedesáti tisíc a výš. Trochu se to kryje s potřebným bazénem a krytinou terasy. :-/ Začala jsem se proto poohlížet po nějaké uspokojivé alternativě... Není. Po nějaké méně uspokojivé... Přece za to nedám tolik peněz, když se mi to zas tolik nelíbí... Nakonec přišly opět na přetřes palety. Při troše trpělivosti se dají najít celkem slušné inspirativní kousky.

4.1.2022 - Novy rok

 Stastny Novy rok! Jak jste prozili posledni den roku 2021? Dali jste si predsevzeti? Delate si plany? 30.12. jsme detem rekli o rozvodu a ja s nimi odjela k me sestre a vecer pak k mym rodicum. Na Silvestra jsme pak prejeli k mym pribuznym na vesnici, kde jsme trochu netradicne oslavili pulnoc mimo dum a 1.1. jsme si my dospeli lecili kocovinu vsemi dostupnymi prostredky. 😂 Nepomohlo skoro nic, chtelo to proste cas. 😂🙈 Dum plny deti a lidi byl ale skvele odreagovani a zabava a spolecne s kocovinou alespon na chvili odvedl pozornost od starosti vsednich dni. Na pamatku jsem dostala prekrasny hrnecek po babicce, ktera zemrela temer presne pred rokem a ktera nam vsem moc chybi. Tenhle hrnecek mi ji bude uz navzdy pripominat... Bavi me z nej pit uplne vsechno, a tak je porad v provozu.  Taky tu mame noveho kamarada. Podle me mu neni ani rok, je to pinďa. Je zvedavy a moc dobre vi, kam ma jit, aby dosahl sveho. Chodi nam na zbytky na kompost. A protoze jsem ho tam nacapala u futrovani s